Президент Ірану виступав з Кораном і Біблією в руках
Виступаючи на тижневому дипломатичному марафоні в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, президент Ірану Махмуд Ахмадинежад серед іншого заявив, що події 11 вересня могли бути сплановані американською владою для захисту Ізраїлю. У відповідь на цю заяву делегації США і всіх країн Євросоюзу покинули засідання 65-ї Генеральної Асамблеї ООН... Усього зал покинули представники 32 країн, включаючи Канаду, Австралію й Нову Зеландію.
Ахмадинежад не зніяковів через демарш західних дипломатів і продовжив міркувати про сіонізм та Ізраїль. Більше того, він закликав ООН провести незалежне розслідування теракту дев’ятирічної давності. І підкреслив, що «більшість американських народів, як і більшість народів усього світу» згодні, що події 11 вересня були організовані саме деякими колами в уряді США, щоб «зупинити падіння американської економіки й посилити вплив на Близькому Сході заради порятунку сіоністського режиму».
Не зміг залишити без уваги Ахмадинежад і недавню скандальну історію зі спаленням американським пастором сотень екземплярів Корану, що, на думку іранського лідера, стало «образливою» акцією. «Недавно світ став свідком огидного й антигуманного акта — спалення святого Корану. Вони спалили Коран з метою спалити істину, але істину не можна спалити. Ми повинні мудро уникати того, щоб грати на руку Сатані. Від імені іранського народу я віддаю належне всім священним книгам. Це і Коран, і Біблія — ми схиляємося перед обома книгами, оскільки обидві вони нам дорогі», — наголосив глава ісламської республіки.
За словами міжнародного оглядача Бі-Бі-Сі Джонатана Маркуса, виступ Ахмадинежада почасти був викривальною промовою, почасти нагадував проповідь, яка містила різні погляди президента Ірану на світовий устрій. Іранський лідер закликав оголосити 2011 рік роком ядерного роззброєння, зазначивши при цьому, що не треба плутати «ядерну енергетику з ядерними бомбами».
«Деякі з постійних членів Ради Безпеки ООН, ядерні держави, зрівняли бомбу з ядерною енергією й тому не дають її більшості держав, тиснучи на МАГАТЕ», — заявив Ахмадинежад, який вважає помилковою впевненість західних урядів у тому, що справжня мета іранського лідера — створити ядерну зброю.
«Огидною маячнею» назвав Держдепартамент США заяви президента Ірану, озвучені ним з трибуни ООН.
«Замість того, щоб являти сподівання й добру волю іранського народу, пан Ахмадинежад знову волів виливати мерзенні теорії змови й антисемітські образи. Вони настільки огидні і безглузді, наскільки й передбачувані», — прокоментував виступ іранського президента прес-секретар американської місії при ООН Марко Корнблау агентству Франс Пресс.
Поведінка іранської влади вже стала причиною серйозних міжнародних санкцій проти цієї країни. Напередодні скандалу в ООН президент Росії Дмитро Медведєв підписав указ, що практично цілковито згортає військове співробітництво з Іраном. Крім того, указ Медведєва забороняє в’їзд на територію Росії іранцям, пов’язаним з ядерною програмою Тегерана, а іранським банкам заборонено відкривати філії й представництва в Росії...