Черговий день страйку проти пенсійної реформи пройшов у французьких містах. За даними профспілок, у демонстраціях проти підвищення пенсійного віку з 60 до 62 років взяли участь 2,9 мільйона чоловік по всій країні. Однак у поліції підрахували, що число учасників різних акцій протесту не перевищило 1,1 мільйона, повідомляє французька газета «Фігаро».
У найбільших містах кількісні розбіжності особливо значні. Приміром, протестувальники заявляють, що вивели на вулиці Парижа майже 330 тисяч чоловік, а правоохоронці наполягають на цифрі 65 тисяч. Ще цікавіше в Марселі — там сторони називають 220 і 22 тисячі французів відповідно.
Перемога у «війні цифр» життєво важлива і для влади, і для страйкарів. Адже спад хвилі протестів в адміністрації президента Франції Ніколя Саркозі розцінять або як підтримку, або як байдужність французів до пенсійної реформи.
Інтерес влади цілком зрозумілий: прийняття закону дасть змогу заощадити майже 70 мільярдів євро й скоротити дефіцит бюджету. І сьогодні Франція вже за півкроку від цієї події: нижня палата парламенту схвалила законопроект, а 5 жовтня обговорення пройде у верхній палаті, котра, як очікують, прийме документ без зволікань.
З другого боку, «пенсійна упертість» Саркозі може призвести до політичної кризи. Нинішній президент — не перший, хто намагався нав’язати французам пенсійну реформу, але щораз масові страйки виявлялися дієвим методом боротьби з такого роду ініціативами. В 1995 році, наприклад, демонстранти домоглися відставки прем’єра Алена Жюппе. Напевно, тому, щоб уникнути можливого удару по рейтингу Ніколя Саркозі, його дружині, Карлі Бруні, радники глави держави навіть порекомендували відкласти запис нового музичного альбому, пише «Парі матч».