«Святом демократії» назвав прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган референдум, що відбувся в неділю, з конституційної реформи: ініційовані урядом поправки до Основного Закону підтримала більшість жителів країни. Прикметно, що референдум збігся із тридцятою річницею військового перевороту в Туреччині, внаслідок якого й з’явилася чинна конституція.

«Сьогодні перемогли й ті, хто проголосував за поправки, і ті хто, сказав їм «ні», — заявив Р. Ердоган. — Сьогодні програв один — це табір путчистів. Ми довели, що зміни можна й потрібно здійснювати демократичним шляхом».

Прем’єр-міністр поздоровив співвітчизників з тим, що він назвав початком нової сторінки в політичній історії країни. За його словами, конституційна реформа зробить турецьке суспільство демократичнішим і сучаснішим і дасть йому можливість активніше зблизитися з ЄС.

За даними турецького виборчкому, явка на дільниці становила 77%. Реформу підтримали близько 60% виборців.

На суд громадян був винесений пакет із 26 поправок, метою яких є зниження впливу армії на політичне життя країни шляхом перерозподілу повноважень між органами влади, реорганізація роботи судів і розширення демократичних прав громадян.

Опозиція побоюється, що реформа ліквідує незалежність судової системи, а це в майбутньому може призвести до диктатури ісламістів, до яких належить і Партія справедливості й розвитку Р. Ердогана. Дотепер гарантом світської державності в Туреччині залишалися саме військові.

На знімку: президент Туреччини Абдулла Гюль голосує на дільниці в Анкарі.