Тернопільців запросили на інвестиційний форум, що відбудеться днями у Тирасполі. За радянських часів ці міста були побратимами, тож і нині мають намір розвивати тісну співпрацю. Третина населення Придністров’я — українці. Вони пам’ятають про свої корені, хочуть навчати дітей рідною мовою, берегти традиції. Тернопільці можуть допомогти у цьому — зокрема, підручниками та іншою літературою.
За радянських часів була добре налагоджена співпраця між тернопільським і тираспольським бавовняними комбінатами — чи не найпотужнішими у колишньому Союзі. З його розпадом зв’язки між містами занепали. Тернопіль знайшов собі нових побратимів у Польщі та інших європейських країнах, але й старих друзів не варто забувати. У цьому переконалася тернопільська делегація, що відвідала Придністров’я. Невизнана республіка має непогані досягнення в економіці. Скажімо, металопластиковими стільцями, виробленими тут, оснащені величезні стадіони у Москві та Санкт-Петербурзі. У Тирасполі збудовано один із найпотужніших спортивних комплексів у Європі. Тернопіль якраз нині модернізує центральний стадіон, тож питання про закупівлю таких стільців вивчається.
Є чому повчитися у сусідів в аграрній галузі, легкій промисловості, виробництві електроапаратури. Територією Придністров’я вдвічі менше від Тернопільщини, але на експорт відправляє продукції у п’ять разів більше. Вища там і середньомісячна зарплата. Тираспольський університет не проти налагодити співпрацю з вузами Тернополя, готові відновити її тернопільське «Текстерно» і тираспольський «Тіротекс».