Учора Президент України Віктор Янукович відвідав Брюссель із робочим візитом. Глава держави зустрівся з вищим керівництвом Європейської Спільноти, а саме — президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та президентом Ради Євросоюзу Германом Ван Ромпаєм. Зокрема, під час зустрічі з паном Ромпаєм йшлося про реформи у нашій державі. «Для проведення реформ в Україні потрібні стійка політична воля і політична стабільність. Ми це маємо», — заявив Віктор Янукович у ході бесіди.
Водночас Герман Ван Ромпай наголосив на важливості проведення в Україні чесних місцевих виборів. Також сторони обговорили співпрацю в енергетичній сфері і порушили питання проведення у 2011 році міжнародної конференції до 25-річчя Чорнобильської трагедії, повідомляє прес-служба Президента України.
Попри те, що йдеться про робочий візит Президента України, у Європейській комісії вказують на важливість таких зустрічей, передусім, з огляду на майбутній саміт Україна—ЄС, який відбудеться в листопаді. У Брюсселі сподіваються на конкретні результати на саміті після того, як низку двосторонніх питань обговорять на високому політичному рівні. Щоправда, журналістам поки що не уточнюють, яких саме результатів планують досягти. Зокрема, ще у кінці минулого року йшлося про те, що може бути підписано Угоду про асоціацію, яка складається, нагадаємо, з двох частин — політичної та економічної. Економічна частина передбачає створення між Україною та ЄС зони вільної торгівлі. Проте підписання цього визначального документа залежить від успіхів переговорів, як на найвищому рівні, так і на рівні дипломатів та експертів. Однак сьогодні ще невідомо, наскільки успішними були перемовини стосовно цієї угоди.
Основними темами розмов учора стали проблеми, пов’язані зі створенням зони вільної торгівлі, лібералізацією візового режиму та енергетичною безпекою.
Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).