ДТЕК «Дніпрообленерго» заявило про можливе введення обмежень на споживання електроенергії. Впровадження графіків аварійних відключень торкнеться і населення, і юридичних осіб. Попередньо передбачається припинення подачі у час ранкових і вечірніх пікових навантажень, тобто з 9.00 до 11.00 і з 20.00 до 22.00.

Як повідомили в «Дніпрообленерго», Дніпропетровщина поки що споживає кіловати в межах норми, тому про відключення неначебто не йдеться. Але у генеруючих компаній — нестача палива, а борг області за використану енергію становить 154 мільйони гривень. І при виникненні дефіциту потужностей в об’єднаній енергетичній системі країни ДП «НЕК «Укренерго» може дати команду на відключення.

— Нині компанія працює в затвердженому ліміті, достатньому для забезпечення області електроенергією в повному обсязі. Однак ми чітко усвідомлюємо, що в нинішній ситуації ресурси не безмежні, — розповів директор з продажів ДТЕК «Дніпрообленерго» Юрій Федько. — Просимо максимально обмежити споживання електроенергії в години пікових навантажень. Це дасть змогу попередити аварійні відключення в регіоні.

У рішенні, прийнятому «Укренерго» і Міністерством енергетики й вугільної промисловості, зазначається, що заходи не повинні торкнутися промислових споживачів. Водночас така перспектива сильно стурбувала обласну владу. У Київ було спрямовано відповідне звернення з економічним обґрунтуванням недоцільності введення лімітів на енергоресурси. Головний аргумент: Дніпропетровщина виробляє майже п’яту частину всієї промислової продукції України. У зв’язку з цим є великим споживачем енергії.

Дніпропетровська область.

ДО РЕЧІ

За даними Головного управління статистики в області, за сім місяців Дніпропетровщина реалізувала промислової продукції на 130,2 мільярда гривень. А це більше, ніж Запорізька (50,2 млрд.), Луганська (39 млрд.) і Харківська (40 млрд.) області разом узяті.