Європейський комісар з питань бюджету Януш Левандовський має намір у вересні від імені Єврокомісії внести офіційні пропозиції про запровадження нових податків, які напряму наповнюватимуть скарбницю ЄС. Нині вона формується з кількох джерел, у тому числі відрахувань від ПДВ, а також митних платежів. Однак на 76 відсотків бюджет ЄС складається з грошових переказів країн-учасниць, які залежать від їхніх ВВП. Найбільші внески платить Німеччина: у 2010 році вона перекаже 21 мільярд євро.
«Час подумати про джерела наповнення бюджету, які не залежать від міністрів фінансів країн-учасниць. Якби ЄС мав власні джерела доходу, то відрахування з бюджетів країн-членів можна було б скоротити. Я чув від представників деяких держав, приміром, від Німеччини, що вони були б не проти скоротити свої платежі до єдиного бюджету», — заявив Януш Левандовський в інтерв’ю газеті «Файненшл таймс Дойчланд».
Правда, Берлін уже виступив проти запровадження спільної системи оподаткування. Такої ж думки і офіційний Лондон.
Як можливі варіанти поповнення загальноєвропейської скарбниці Єврокомісія розглядає податки на цивільні авіаперевезення, на фінансові транзакції між місцевими банками, а також можливі доходи від торгівлі квотами на викиди парникових газів.