Третя хвиля, яку прогнозували польські метеорологи і якої так побоювалися мешканці затоплених у травні—червні регіонів країни, на жаль, таки прийшла, але зовсім не там, де на неї чекали. В епіцентрі водної стихії опинилася Нижня Сілезія, яку «атакували» досі спокійна річка Ниса Лужицька та її притоки.

Ще в п’ятницю увечері зливи та буревії паралізували центр і південь країни. У Кракові, Варшаві та десятках населених пунктів вулицями знову пішла вода.  Підтоплено будинки, лікарні, знищено автомобілі. Про серйозність ситуації свідчить той факт, що в одному з районів Варшави працівникам МНС довелося евакуйовувати людей із затопленого комунального автотранспорту з використанням плавзасобів. Було закрито рух на кількох затоплених станціях столичного метрополітену та зупинено рух трамваїв.

Але ці картини затьмарили суботні «атаки» Ниси Лужицької, що стрімко вирвалася зі своїх берегів у Нижній Сілезії, залишаючи без даху над головою та засобів до існування десятки сімей. Серед найбільш постраждалих, зокрема, населені пункти Спиткув, Ренчина, Згожелєц. Але найтрагічніша доля спіткала мешканців 18-тисячного міста Богатиня, 75% якого впродовж двох годин опинилося під водою: місцями вода сягала другого поверху, частина будинків просто розвалилася. Місто залишилося без питної води та хліба (за даними ЗМІ, мешканцям доводилося платити навіть по 20 злотих (50 гривень) за буханку), не функціонує каналізація, 4 тисячі сімей не мають електроенергії, на відновлення подачі якої доведеться чекати навіть до кількох днів (знищено і вимагають повної відбудови понад 30 км лінії електропередач).

Затоплено також населені пункти ґміни Богатиня уздовж Ниси Лужицької (Порайов, Сєнявка, Затонє, Тжцінєц, Марковєц, Опольно і Копачув). Причиною стали 140 мм опадів, що випали над цим містом у суботу, при середньомісячній нормі для цього району 60 мм. Це спричинило вихід з берегів притоки Ниси Лужицької річки Мєдзянка: водна стихія зірвала кілька мостів, практично розділяючи Богатиню на дві частини та відрізаючи її «від світу». Зв’язок з містом (підвезення найнеобхіднішого) можливий і відбувається поки що лише через території Чехії та Німеччини. Нині на місці працюють військові спеціалісти, які вивчають можливість наведення понтонних переправ, а також відновлення дорожньої інфраструктури.

Через стихію евакуювати довелося понад 250 працівників шахти «Турув», яка забезпечує брунатним вугіллям розташовану неподалік однойменну електростанцію, що постачає до енергетичної системи Польщі близько 7% енергії. Шахта обмежила видобуток палива, але два із семи блоків електростанції продовжують виробляти електроенергію завдяки запасам вугілля, яких вистачить на тиждень. Недопоставлену в енергосистему електроенергію з «Турова» доповнюють шляхом запуску додаткових блоків на електростанціях «Белхатув», «Ополє», «Нижня Одра» «Польської енергетичної групи».

Тим часом прем’єр-міністр країни Дональд Туск, не чекаючи на рішення парламенту, в якого власне розпочалися канікули, видав розпорядження негайно виплатити потерпілим мешканцям Нижньої Сілезії матеріальну допомогу за тим само принципом, що був закладений у спеціальному законі для постраждалих від повеней у травні—червні: одноразової безповоротної допомоги — близько 15 тисяч у гривневому еквіваленті на господарство, а також допомоги на ремонт та відбудову знищених водою житлових будинків — від 50 до 250 тисяч грн. на господарство. При встановленні останньої не братимуться до уваги доходи постраждалих, від них також не вимагатимуть довідок про заробітну плату з місць роботи. Умовою отримання максимальної допомоги (до 250 тис. грн.) є висновок спеціальних експертів з питань архітектури і будівництва, які працюватимуть за завданням воєводи (як представника уряду в регіоні), а сама допомога виплачуватиметься частинами, перша з яких становитиме 50% витрат на ремонт чи відбудову. Цільове витрачання державних коштів постраждалі підтверджуватимуть фактурами та рахунками.

А розбурхана річка пішла далі, але попереджені мешканці населених пунктів Любуського воєводства, через які Ниса Лужицька протікає далі по течії, підготувалися до зустрічі з великою водою. Цієї ночі кульмінаційна хвиля Ниси дійшла до Губіна, в районі якого вона впадає в річку Одер, яка, за словами спеціалістів, така широка, що без проблем прийме додаткову кількість води.

 

Варшава.