Уже кілька років поспіль у прикордонних з Україною регіонах Польщі виринає питання появи значної кількості водіїв з українськими посвідченнями. Здавалося б, нічого дивного. Адже з огляду на прикордонну торгівлю до Польщі прибуває багато українців. Ось тільки керують вони автомобілями з українськими номерними знаками. А тут головоломка — машина з польськими реєстраційними знаками, водій з польським паспортом, а от права українські.
Водії-поляки пояснювали, що пройшли курси і здали екзамен в Україні, що є підставою для видачі їм польського відповідника, яким займаються органи місцевого самоврядування. На перший погляд пояснення логічне. Проте, після перевірки закордонних паспортів у багатьох із щасливих власників українських прав виявилося, що в’їжджали вони на територію нашої країни хоча й часто, але на такі короткі терміни, що про проходження курсів годі й говорити. Справою зайнялася прокуратура. Притиснуті до стіни горе-водії «розкололися»: права робили через посередника за 2—3 тисячі доларів.
Чому ж громадянам Польщі так подобалося отримувати українські права водія? Це дуже влучно пояснює реклама однієї із посередницьких фірм — «складання екзамену без будь-якого стресу та за першим разом». Після жорстких нововведень у польському законодавстві не лише стосовно проходження курсів водіння і складання теоретичних та практичних екзаменів, а й щодо стану здоров’я бажаючих сісти за кермо, одним полякам була закрита дорога на курси удома, а іншим ніяк не вдавалося скласти екзамен.
 
Варшава.