У Киргизії поновилися акції протесту. Учора в Бішкеку прихильники екс-кандидата в президенти Урмата Бариктобасова збиралися на опозиційний курултай (з’їзд). Водночас керівник інформаційно-координаційного центру тимчасового уряду Киргизії Фарид Ніязов заявив, що до столиці прямує колона збройних прихильників Бариктобасова.

«За оперативними даними, у них є зброя», — сказав Ніязов. Він повідомив, що в середу співробітники правоохоронних органів республіки спробували затримати Бариктобасова, проти якого в Киргизії порушено кримінальну справу, однак його прихильники роззброїли міліціонерів. Зараз заходи безпеки в Бішкеку посилено. За словами Ніязова, влада республіки не збирається перешкоджати проведенню курултаю в столиці, якщо він буде мирним і пройде в рамках законодавства. Але, пославшись на оперативні дані спецслужб, представник уряду заявив, що прибулі раніше до Бішкека кілька сотень прихильників Бариктобасова «налаштовані агресивно».

Коли верстався номер, стало відомо, що киргизька міліція застосувала сльозоточивий газ і світлошумові гранати проти прихильників опозиційного лідера, тих, що зібралися в районі блокпоста в пригороді Канта й намагалися рушити вбік Бішкека, повідомляє РИА «Новости».

Довідка

Бізнесмен Урмат Бариктобасов в 2005 році після «тюльпанової» революції в Киргизії та втечі екс-президента Аскара Акаєва заявив про намір взяти участь у президентських виборах, склавши альтернативу лідерові опозиції-переможниці Курманбеку Бакієву. Однак Центвиборчком країни зняв Бариктобасова з передвиборних перегонів за наявність подвійного громадянства. Після чого його прихильники захопили будинок уряду республіки й утримували його кілька годин.