У результаті пожеж у Росії загинуло вже 50 чоловік, повідомляє ІТАР-ТАКС з посиланням на прес-службу МНС РФ. Без даху над головою залишилися 3,5 тисячі росіян. Незважаючи на постійні заяви про активні зусилля влади, побороти стихію не вдається. Більше того, у багатьох селах люди змушені буквально поодинці захищати свої домівки від вогню.
«Ми телефонували в службу порятунку. Сказали, що нам нічого не загрожує, а через годину нашого села не стало. 103 будинки — як здуло», — розповідає газеті.ru Надія, жителька села Ізлегоще Усманського району Ліпецької області. Потім пожежа знищила селище Далеке Добровського району. «Нас попередили, що йде сильна пожежа, але ні про яку евакуацію мови не було, — розповіла місцева жителька Ірина Дюкарьова. — Коли вогонь із ревом вирвався з лісу, ми залишилися сам на сам зі стихією. Пожежників просто не було. Люди хто чим намагалися зупинити вогонь, але, коли закружляв вогненний смерч, ми вирішили втекти».
Газета. ru з’ясувала, що ефективно протистояти вогню в РФ заважає недосконалість законодавства. Адже єдиного органу, що повинен був би контролювати пожежну безпеку в лісах, у країні фактично немає. Крім того, цього року регіонам було виділено на 15% менше коштів, ніж торік.
Зневірені росіяни почали відкрито виявляти невдоволення діями губернаторів, які несуть відповідальність за протипожежні заходи і за гасіння вогню, пише newsru.com. 290 жителів Володимирської області написали відкритого листа Дмитрові Медведєву, у якому звинуватили губернатора Миколу Виноградова у «зневажливому ставленні» до людей і зажадали його відставки.
Крім того, в Інтернеті щодня з’являється безліч подібних анонімних повідомлень. Зокрема, один з інтернет-користувачів жорстко розкритикував губернатора Тверської області за засипані ставки, відсутність пожежних машин і способи оповіщення про пожежну тривогу. Дивно, але прем’єр Путін почув його й навіть передав відповідь, що в цілому згоден із зауваженнями, однак просить урахувати, що «таких високих температур у Росії протягом 140 років не було. І це хоча б частково виправдує владу...».
На думку закордонних аналітиків, скориставшись критичною ситуацією, він почав передвиборну кампанію. Як відзначає Лос Анджелес Таймс, поки як президент Медведєв сидить у Кремлі, Путін утішає погорільців, розпікає губернаторів і привселюдно диктує президентові, що варто робити у зв’язку з пожежами. Як вважає експерт Москоу Карнегі Сентр Лілля Шевцова, Путін користується моментом, щоб продемонструвати, хто у країні національний лідер, а хто — кремлівський клерк. Однак голосними заявами стихію не зупиниш, тому потерпілі від пожежі не квапляться висловлювати прем’єрові підтримку, а навпаки, обвинувачують владу у втраті житла.