Сьогодні у сесійній залі Сейму, у присутності депутатів обох палат польського парламенту, представників уряду та найважливіших державних інституцій, дипломатичного корпусу, Броніслав Коморовський складе присягу на вірність народу і Конституції та виголосить своє перше президентське послання до нації. Цікаво, що за традицією новообраний президент Польщі має повторювати текст присяги за спікером Сейму, а саме цю посаду донедавна обіймав Броніслав Коморовський. Проте, аби уникнути непорозумінь, після офіційного оголошення результатів виборів пан Коморовський відмовився від спікерського крісла.
Серед обов’язкових складових урочистостей з нагоди інавгурації польського президента є архієрейська Служба Божа, яку цього року відправить у соборі святого Яна митрополит варшавський. Завершальним пунктом програми стане вручення президентові регалій Ордена Відродження Польщі та Ордена Білого Орла. Залишиться ще церемонія вступу на посаду головнокомандувача збройних сил, яка відбудеться 15 серпня під час урочистостей з нагоди Дня Війська Польського, що відбуватимуться на центральній площі Варшави.
Тож тепер перед новим президентом стоїть багато викликів, зокрема, вироблення такої політичної стратегії, яка допомогла б об’єднати країну. Особливо багато доведеться зробити у сфері зовнішньої політики, на визначення якої польський президент має вагомий вплив. Йдеться, зокрема про формат розвитку відносин у рамках реформованого Євросоюзу та з Російською Федерацією, виведення військ з Афганістану.
А як розвиватимуться відносини Польщі з Україною? У команди нового президента є і бажання, і готовність продовжити співпрацю на тому рівня, який склався у попередні роки. Все залежатиме — наголошують експерти — від зацікавленості та активності офіційного Києва у питаннях поглиблення двосторонніх українсько-польських відносин, а також від чіткості формулювання перед Польщею очікувань щодо ймовірної підтримки нею тих чи інших устремлінь України у зовнішньополітичній сфері.
 
Варшава.
Кілька цікавих фактів:
 Зі вступом на посаду Броніслава Коморовського змінюється усталена раніше дата приведення до присяги наступних президентів. Відтепер цей церемоніал відбуватиметься у серпні, тоді як всі попередні — у грудні.
 Поляки досі не мають однозначної відповіді на запитання, який «порядковий номер» нового президента. Броніслав Коморовський формально може вважатися і четвертим, і п’ятим президентом Польщі. Все залежить, від кого починати відлік — від Леха Валенси (тоді четвертим) чи від Войцєха Ярузельського (тоді п’ятим).