Реакції і думки дорослих щодо подій та фактів зі ЗМІ суттєво впливають на ставлення дітей до почутого й побаченого. Отож, шановні батьки, добре подумайте, чи варто піддаватися паніці, якщо поруч — ваша дитина. І обов’язково поговоріть із нею про все, що відбувається.

Хто авторитет?

Якщо батько й мати є авторитетом, то стан пригнічення, страх і зневіра, або навпаки — почуття гідності та упевненість (скажімо, у перемозі нашої країни над агресором) можуть легко стати надбанням і дитини. Байдуже ставлення дорослих до певних подій породжує і в дітей таке ж сприйняття будь-яких змін і в державі, і у власній свідомості. За відсутності авторитету й довіри до батьків дитина ризикує прийняти інформацію такою, якою споживає безпосередньо зі ЗМІ. Тим більше, коли авторитетною людиною-інформатором є відомий актор чи спортсмен (адже, з точки зору дитини, така гарна й популярна людина не може думати і чинити погано).

Якщо батьки беруть активну участь у допомозі нашим воїнам, то й їхні діти виявляють бажання зробити щось корисне для своєї армії та країни: разом із небайдужими родичами й друзями збирають теплі речі і їжу, готують малюнки, вироби.

Доступно й логічно

Батькам варто обговорювати з дітьми те, що відбувається в країні і за її межами, доступно для їхнього розуміння та оцінки. Важливо, щоб інформація була не розрізненою, а цільною — щоб дитина відчувала певну логіку подій і явищ, головні причинно-наслідкові зв’язки між тим, що минуло, є і відбуватиметься потім. 

Інформація, подана батьками, має бути чітко структурована, щоб не залишалося лазівок для хибного тлумачення дитиною отриманих даних. Тактовно і обґрунтовано мати чи батько, сестра, брат чи будь-який родич, якого любить і якому довіряє підліток, зможуть допомогти відділити правдиве від брехливого. Важливо побачити в події те, чим можна пишатися і що слід засуджувати, а також віднайти власну думку.

Єдине розуміння

Діти і підлітки, їхнє найближче коло ровесників можуть мати різні джерела відомостей. «Змішана» інформація, лягаючи на грунт незрілої свідомості й хитких переконань, спричинює перекручення повідомлень іззовні. Ті батьки, яких турбує спокій дитини, обов’язково знайдуть час і слова для того, щоб зорієнтувати дитину в інфопросторі. Добре, коли члени родини мають більш-менш єдине ставлення до подій.

Допоможе психолог

Звісно, психолог не може володіти абсолютно достовірною інформацією, але може надати рекомендації щодо її сприймання, попередити про можливість маніпуляцій, умисного викривлення фактів. Адже споживання та емоційне переживання інформації вже є початком дії, яку можна стимулювати або попередити. А за дії людина несе відповідальність і перед собою, і перед іншими.

Тетяна Гурлєва, психолог.

 

Мал. Миколи КАПУСТИ.