Польський уряд ухвалив «Багаторічний фінансовий план на 2010—2013 роки». Головне завдання документа — зменшити дефіцит бюджету, а інструментом досягнення поставленої мети обрано зростання розміру ПДВ.
Отже, урядовим документом передбачено встановлення трьох ставок ПДВ на рівні 5%, 8% і 23%. Це означає зростання існуючих дотепер ставок: базової на 1% (з 22%), ставки на неперероблені продукти харчування на 2% (з 3 до 5%) та зниження на 2% (з 7 до 5%) ставки на перероблені продукти харчування, а також підвищення на 1% (з 7 до 8%) ставки податку на будівництво, ліки, газ, електроенергію, водопостачання та водовідведення. Так уряд намагається досягти стратегічної мети — відповідності країни Маастрихтським критеріям валютної конвергенції країн ЄС, що відкриває шлях до Єврозони.
Прем’єр-міністр Дональд Туск перепросив співвітчизників за обтяження їх цим фінансовим тягарем, водночас переконуючи, що «його варто понести задля того, щоб польська економіка могла далі розвиватися». За підрахунками розробників документа збільшення ставок ПДВ означатиме для пересічного поляка зростання його повсякденних витрат на «кільканадцять грошей» (кілька десятків копійок).
План польського уряду розкритикувала опозиція. «Право і справедливість» та Союз демократичних лівих сил не погоджуються із запропонованою філософією стабілізації державних фінансів, «оскільки вона б’є по найслабших і найбідніших».
 
Варшава.