Так висловився старший радник Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Клеменс Брюшер.

В Ужгороді з радниками Верховного комісара ОБСЄ у справах нацменшин Вінсентом де Граафом та Клеменсом Брюшером зустрівся заступник голови обласної адміністрації Володимир Гоблик і представники профільних обласних служб та управлінь. Заступник керівника області Володимир Гоблик наголосив:

— Питання комфортного проживання представників різних національностей для влади Закарпаття було, є і залишатиметься актуальним. Облдержадміністрація всіляко підтримує програми, які стосуються національних меншин. В області діють десятки національно-культурних товариств, громадських організацій, до цієї справи постійно долучаються й обласні управління. Спільно робиться все, аби кожній етнічній групі на території області жилося затишно.

Зі свого боку, повідомили «Голосу України» в прес-службі ОДА, старший радник комісара ОБСЄ у справах нацменшин Клеменс Брюшер зазначив, що Закарпаття є унікальним прикладом мирного співіснування десятків різних народностей:

— Діяльність Верховного комісара спрямована на запобігання міжетнічним конфліктам. І те, що він ще жодного разу не приїздив на Закарпаття, свідчить: серйозних проблем у вашому краї немає. Зазвичай Верховний комісар Кнут Воллебек відвідує Україну двічі щороку. При цьому основна його увага зосереджена на Крим.

Цікавилися представники ОБСЄ і специфікою освіти для дітей нацменшин. До речі, з 707 шкіл краю 118 працюють для освіти дітей представників нацменшин. Зокрема, 66 з них — з угорською, 11 — з румунською, дві — з російською мовами навчання, також діють школи з двома та навіть трьома мовами навчання. Окремо обговорювалися проблеми ромської громади Закарпаття.

Радники комісара ОБСЄ відвідають райцентри Берегове, Мукачеве і Тячів, щоб на місцях ознайомитися з умовами життя нацменшин у цих містах. За результатами поїздки звітуватимуть Верховному комісарові ОБСЄ Кнуту Воллебеку.

 

Закарпатська область.