Сильні дощі знов поставили у стан підвищеної повеневої готовності населення польських регіонів, які у травні та червні вже відчули нищівну силу водної стихії.

У ніч із 27 на 28 липня на півдні Польщі випало 36 літрів, а в центрі — до 26 літрів опадів на квадратний метр. Рівень води в кількох річках Малопольського воєводства перевищив «стан попередження», а в Лодзькому та Підкарпатському воєводствах — навіть «стан загрози». Проте поки що небезпеки паводка ще немає, заспокоюють метеорологи. Однак у цілій низці районів зареєстровано локальні підтоплення прибережних територій, полів і навіть вулиць у деяких населених пунктах, зокрема у Кракові. Непроїзними стали деякі відрізки доріг місцевого та воєводського значення, унеможливнено рух на ділянках доріг загальнодержавного значення.
Такі погодні умови не сприяють роботам з усунення наслідків травнево-червневої повені, яка зачепила практично кожного двадцятого поляка. За даними соціологічного опитування, проведеного Центром вивчення громадської думки, внаслідок двох попередніх паводкових хвиль зазнали матеріальних втрат 5% поляків. Більшість постраждалих від повені невдоволена рівнем надання допомоги як від урядових структур (75%), так і від органів місцевого самоврядування (68%).
Водночас станом на 26 липня потерпілі регіони отримали понад 1 мільярд 494 мільйони злотих на усунення наслідків стихії, що у гривневому еквіваленті становить понад 3 мільярди гривень, у т. ч. більш як 558 мільйонів гривень на виплату одноразової безповоротної допомоги (до 15 тисяч грн. на одне господарство) та близько 709 мільйонів гривень — на ремонт і відбудову знищених житлових будинків (від 50 до 250 тис. гривень на одне господарство). Наскільки справно і без бюрократичної тяганини гроші надходитимуть до конкретного потерпілого — залежить від органів влади на місцях.
 
Варшава.