Працівникам Спеціальної медико-санітарної частини №19 у Кіровограді вже два місяці не платять зарплату. Вони виконують покладені на них обов’язки, лікують хворих, але вже доведені до відчаю. Не останню роль у цьому відіграє той факт, що вони абсолютно не поінформовані щодо подальшої долі рідного лікувального закладу, а отже — і власної долі. Про це вони прийшли заявити під стіни ОДА минулого понеділка (на знімку). Майже дві сотні працівників СМСЧ №19, пенсіонерів-шахтарів, представників профспілки гірників та громадських активістів вимагали повернути зароблене та відкрито пояснити врешті-решт, чого чекати від реформування.

Заступник голови ОДА Сергій Коваленко повідомив, що заборгованість могли погасити ще вчора, але... не було підписано необхідних документів, тож якщо їх негайно підписати, то... вже до кінця тижня, можливо, медики отримають зароблене(!).

Водночас чиновник пообіцяв тримати ситуацію на контролі (за дорученням голови ОДА) та оприлюднив принципову позицію обласної влади — медчастина має працювати й надалі, медперсонал — отримувати заробітну плату, а люди, яким надавали там медичну допомогу, — лікуватися.

Понад те, якщо міська влада Кіровограда не вирішить питання щодо забезпечення нормального існування закладу, його візьме на свій баланс область.

Усе б нічого, але люди цьому не вірять і запитують: чому не контролювали протягом двох місяців? А ще хочуть почути конкретні цифри, адже заявляють, що фінансування зменшується в рази. Наприклад, уже сьогодні на водокористування передбачено суму чи не вп’ятеро меншу від потреби. Що це за медичний заклад, якщо навіть води не буде, обурюються протестувальники.

На прохання «Голосу України» ситуацію прокоментував голова обласної ради Олександр Чорноіваненко. Посадовець бачить подальшу долю лікарні з капітальною матеріальною базою, якій може позаздрити переважна більшість міських та обласних медзакладів, не лише із збереженням, а й із розширенням за рахунок відкриття нових відділень та з повним забезпеченням належним новітнім обладнанням.

Епопея триває. Чи зрозуміють чиновники, що «реформування» не означає закриття, скорочення чи урізання, а лише наведення ладу, покаже час.

Кіровоград.

 

 

Фото автора.