У польському війську теж готуються до чергових радикальних скорочень, які пройдуть до кінця 2011 року. Якщо попередній етап стосувався скорочення чисельності збройних сил з понад 200 до 100 тисяч, то плановане нині міністром оборони Польщі Богданом Кліхом буде найбільш болісним і зачіпатиме не лише військовиків, бо стосуватиметься тепер уже зайвої інфраструктури, що була розрахована на попередній особовий склад.
Поштовхом до радикального скорочення стали політичні ігри навколо бюджету міністерства оборони на 2011 рік. Нині військове відомство єдине, яке має чітко гарантоване в держбюджеті фінансування на рівні 1,95% ВНП (у грошовому еквіваленті цього року це 25,7 мільярда злотих — понад 60 мільярдів грн.). З огляду на дірку в бюджеті мінфін хотів би зменшити фінансування військовиків.
У міноборони вирішили не чекати, поки фінансисти назбирають доказів, що військові марнують гроші платників податків, а провести своєрідну революцію у забезпеченні функціонування ЗС. Першими під скорочення потрапляють 150 (із 293 наявних) їдалень та 1400 (із 3100) працюючих у них кухарів і завгоспів. Це заощадить 248 мільйонів злотих (майже 600 млн. гривень) на рік. Ліквідації підлягають також пральні та швейно-кравецькі військові комбінати. Армія відмовляється і від кожної п’ятої будівлі та 34 тисяч га земельних угідь. За підрахунками економістів, це дасть змогу заощадити понад 200 млн. злотих на одному лишень Варшавському гарнізоні, який володіє близько 6% всієї військової інфраструктури. Самих гарнізонів до кінця 2011 року залишиться 9 (із 112 наявних). У зв’язку з ліквідацією цих об’єктів скороченню підлягатимуть також цивільні, яких нині у війську 48 тисяч.
За твердженням експертів, найважчим для виконання із планованих скорочень буде ліквідація гарнізонів та військових оркестрів, оскільки це сприймуть у штики органи місцевого самоврядування — ґміни, особливо малі, які фактично існують завдяки військовим підрозділам: їх мешканці там працюють, займаються ремонтами, а армія сплачує податки з чималої військової нерухомості. Військові ж оркестри, у свою чергу, стали невід’ємним елементом та окрасою розмаїтих локальних святкових заходів.
Крім того, керівництво міноборони планує остаточно покінчити з військовими пенсійними привілеями, які дадуть по-справжньому суттєві заощадження у бюджеті. Адже щороку по 4 мільярди злотих (9,6 млрд. гривень) іде на військові пенсії. За чинним законодавством військовослужбовці мають право виходу на пенсію після 15 років служби, тобто в середньому у 40-річному віці, з можливістю працевлаштування. З 2012 року пропонується запровадити нові принципи терміну служби та виходу на пенсію і застосовувати їх до новоприйнятих у лави ЗС військовослужбовців. Варто згадати, що це не перша спроба включити військових у загальну пенсійну систему. Попередня була зроблена 1999 року, але вже 2002-го уряд соціал-демократів під тиском генералітету «дав задній хід».
 

Варшава.