У Шацькому національному природному заповіднику відбувся перший в Україні фестиваль природоохоронних територій «Парад парків 2010». 

Учасники представляли різні куточки України. Це і Галицький національний природний парк, і Карпатський біосферний заповідник, і парк «Прип’ять-Стохід»... На переконання організаторів, фестиваль допоможе продемонструвати потенціал і привабливість наших заповідних територій для туристів, розповісти про їхні унікальні властивості. Допомогли проведенню цього заходу Державна служба заповідної справи Мінприроди, та Проект «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні», який фінансується та впроваджується Глобальним екологічним фондом та програмою розвитку ООН.

До речі, за кордоном такі паради відбуваються вже давно, каже керівник проектів ООН в Україні Олег Колосок. Нинішній же рік Організація Об’єднаних націй оголосила Міжнародним роком біорізноманіття. У такий спосіб намагаються привернути увагу до масштабних порушень в природних екосистемах, внаслідок чого зникли або опинилися на межі зникнення багато видів тварин, рослин і грибів, а самостійно система вже не здатна відновлюватися. Що ж стосується Шацьких озер, то, як розповів голова місцевої районної адміністрації Володимир Найда, відпочинковий сезон тут триває 2-3 місяці, тож навантаження на екосистему хоч і велике, проте за холодні місяці вона встигає повністю відновитися. Кошти, які заробляє регіон на відпочивальниках, намагаються спрямовувати в соціальну сферу. Так у селі Світязь планують будівництво очисних споруд, а у селі Ростань добудовують школу. Дбають і про лікарні, як, наприклад, у Любовлі. Допомагає наповнювати місцеву казну і екологічний збір, який тут беруть з кожного відвідувача заповідної зони. Щоправда, сам пункт перетину, як можна переконатися, технічно не оснащений, а отже — дуже важко проконтролювати реальні фінансові надходження.

Є й інші проблеми. У тому ж таки Шацькому заповіднику, як розповіли місцеві мешканці, йде ніким не контрольоване видобування піску. Особливо від цього страждає озеро Піщане. Саме його цілюща, насичена іонами срібла та збагачена гліцерином вода має надзвичайні лікувальні властивості. Тут ще з радянських часів працює усім відомий санаторій «Лісова пісня», де щороку поправляють здоров’я тисячі українців. Загалом 23 озера, що входять до Шацького національного заповідника, мають чимало оздоровчих комплексів. Утім розраховані вони переважно на людей, які не надто зважають на комфорт, намагаються бути ближче до природи. Довести ж відпочинок на унікальних природних водоймах Волині до цивілізованих норм могли б інвестори. Проте поки що вони сюди чомусь не поспішають.

Тож організатори фестивалю розраховують, що у такий спосіб українці зможуть дізнатися більше про можливості національних парків та заповідників, а заможні люди активніше вкладатимуть кошти в облаштування зон відпочинку. До речі, на озері Велике Чорне за фінансової підтримки Програми розвитку ООН вже облаштовано рекреаційну зону для місцевих мешканців. Там власне і проходив фестиваль, який організатори планують зробити щорічним, але переїзним.