Днями поліцейські польського містечка Ліманова (Малопольске воєводство) змушені були взяти під охорону місцеву ромську громаду. Рятувати циган довелося після того, як у містечку між мешканцями почали «кружляти» SMS-и із закликами розправитися із ромами. У центральному районі міста почалися заворушення, в яких взяли участь близько ста осіб. Дійшло до того, що розлючений натовп  жбурляв каміння та пляшки з бензином. Через це до патрулювання міста було залучено не лише місцевих правоохоронців, а й підкріплення із Кракова.
Інциденти останніх днів — найбільш небезпечні прояви конфлікту, який триває вже понад 30 років, з часу оселення тут кількох десятків ромів. Якщо раніше траплялися лише дрібні розбої, сварки та крадіжки, але при цьому було відносно спокійно, то минулого року ситуація загострилася. Останнє заворушення спричинив побутовий конфлікт однієї з циганських родин з мешканцями кварталу. Поліція вчасно втрутилася, чим врятувала родину, але ще більш агресивно налаштувала мешканців містечка проти ромської меншини.
В даній ситуації є актуальним відоме польське прислів’я: «Якщо не відомо про що йдеться, то йдеться про гроші». Так минулого року в рамках урядової програми ґміна (найменша адміністративна одиниця Польщі) отримала 130 тисяч злотих на будівництво інтеграційної світлиці для циган. Світлиця мала бути збудована на ділянці землі в бідному мікрорайоні села Кошари, поблизу Ліманова. Ідею підтримав місцевий костел, але категорично проти виступили місцеві жителі.
За однією із версій, до спалаху заворушень могла привести невідповідальна поведінка керівництва ґміни, яке у передвиборній кампанії вирішило зіграти на протистоянні польської більшості та циганської меншості, обіцяючи замість світлиці для ромів збудувати нову дорогу. Хоча, згідно з законодавством, кошти з цільових урядових програм не можна переадресовувати на інші потреби.
Поки що заворушення вдалося припинити, але ситуація у місті залишається напруженою.