У Камбоджі колишнього прихильника червоних кхмерів Канг Кек Леу, якого називають «головним катом режиму Пол Пота», засуджено до тюремного ув’язнення, повідомляє AFP.
Спочатку трибунал ООН засудив 67-річного Канг Кек Леу до 35-ти років, але цей строк пізніше зменшили на п’ять років. Це обґрунтовано тим, що підсудного кілька років незаконно утримували в попередньому ув’язненні без рішення суду. Загалом Канг Кек Леу провів у попередньому ув’язненні 10 років.
Установлено, що при режимі Пол Пота Канг Кек Леу на прізвисько «Голландець» був начальником в’язниці S21, або Туол Сленг (так називався ліцей, у будівлі якого її було розміщено). У цій в’язниці було вбито 20 тисяч осіб, у тому числі жінки й діти. Начальник в’язниці особисто брав участь у катуваннях та вбивствах. У закладі було заведено спочатку фотографувати живих людей, а потім їхні трупи. Ці фотографії показували як доказ успішної боротьби з ворогами комуністичного режиму. Після падіння режиму Канг Кек Леу прийняв християнство і 20 років переховувався в джунглях під ім’ям Ханг Пін. Але в 1999 році його впізнав британський репортер. Після цього колишній начальник Туол Сленг добровільно здався поліції. Він заявив, що повністю визнає свою провину й шкодує про вчинене.