У Болгарії реформу пенсійної системи проводили в кілька етапів. І на кожному люди похилого віку чекали, що в них істотно зростуть пенсії. Але різні уряди обмежувалися дрібними подачками, підвищуючи виплати на 5—10 відсотків.
І нині в одній із країн Європейського Союзу пенсії дуже далекі від європейського стандарту. І навіть від тих соціальних виплат, які одержують пенсіонери в сусідніх країнах — Сербії, Македонії, Хорватії, не кажучи вже про Туреччину.
Зазвичай болгарський пенсіонер працює до останніх днів свого життя. За статистикою, загальна тривалість життя в Болгарії становить 72,83 року. Чоловіки ж у середньому доживають до 69,22 років, а жінки — до 76,66 років. Гасло болгарського пенсіонера таке: допоміг собі, допоможи дітям та онукам. Особливо нині, під час кризи.
На початок цього року в Болгарії, за даними Національного інституту страхування, налічувалося майже 2 200 000 пенсіонерів. А все населення країни становило — 7 204 687 осіб. Середня пенсія за стажем і віком у країні становить 281 лев (близько 140 євро), а мінімальна — 136 левів (близько 68 євро). Навіть за болгарськими мірками і цінами — це копійки, чи то пак — стотинки.
Але й самій державі важко утримувати величезну армію пенсіонерів. Нині на виплату пенсій іде майже 43 відсотки від загальних витрат державного бюджету. З них тільки 40 відсотків виплачується з фонду соціального страхування, решта 60 — людям похилого віку доплачує держава.
Усі розуміють, що таке навантаження для працюючих людей стає дедалі більшим тягарем. Єдиною альтернативою є запровадження додаткових стимулів для того, щоб пенсіонери якнайдовше залишалися на ринку праці.
Це один з основних принципів другого етапу пенсійної реформи, що буде проводитися цього року в країні. Нині у Болгарії жінки йдуть на пенсію в 55,6 років за наявності 34-літнього стажу, а чоловіки — в 60,6 років і після відпрацювання 37 років.
Щойно представники профспілок Болгарії підтримали пропозиції Наглядової ради Національного інституту соціального страхування про внесення поправок у Кодекс про соціальне страхування.
Вони передбачають збільшення на три роки необхідного стажу для виходу на пенсію. Люди, котрі досягли пенсійного віку, але не мають такого стажу, можуть також оформляти пенсію, але отримуватимуть на 2,4 відсотка менше за кожен рік нестачі вислуги років.
Люди, які продовжать працювати й після настання пенсійного віку, навпаки, одержать бонуси. Кожен рік додаткового стажу даватиме їм 3-відсоткову добавку до пенсії.
І взагалі, незабаром працюючі пенсіонери стануть священними коровами для роботодавців. Керівники фірм не матимуть права звільняти їх, незалежно від віку. Це передбачають поправки в Кодекс про соціальне страхування, які підготували для внесення в парламент фахівці Міністерства праці й соціальної політики Болгарії.
Лише професорів і доцентів, що досягли 65-літнього віку, можна буде звільняти незалежно від їхнього бажання. Всі інші одержать можливість працювати, поки є сили й бажання.
А наразі закон дозволяє роботодавцям припиняти трудові договори з людьми, які досягли пенсійного віку.
На думку уряду, поправки, які пропонується внести в закон, стимулюватимуть людей працювати й одержувати більше. Та й фонд соціального страхування поповнюватиметься коштами на утримання пенсіонерів.
У Болгарії намагалися якось обмежити заробітки й пенсії працюючих пенсіонерів. Пропонувалося виплачувати або половину зарплати, або половину пенсії. Але чому? На якій підставі? Звичайно, якщо тільки через заздрість і щоб працюючому пенсіонерові життя медом не здавалася.
Соціологи, фахівці Міністерства праці й соціальної політики дійшли думки, що будь-які обмеження зруйнують додаткові стимули. Штовхнуть людей на всілякі обмани. Та й держава і суспільство від цього не виграють. Тільки чесне ставлення до працюючих пенсіонерів допоможе країні вийти з лабіринтів соціалістичного соціального забезпечення на європейський шлях.
Але все це, нехай і в недалекому, але майбутньому. Сьогодні ж в умовах кризи реальність інша. У країні запроваджуються різні обмеження і скорочення витрат. Зарплати й пенсії заморожені. Відкладено плановане збільшення соціальних виплат людям старше 75 років і вдовам.
У Болгарії всі чекають, коли економіка почне знову працювати на повні оберти. І більшість пенсіонерів готові впрягтися в її розгін. 
Софія.