Дитсадок у селі Курозвани, що в Гощанському районі на Рівненщині, був доти, поки не розпався місцевий колгосп, який його фінансував. Відтоді у його приміщенні «оселилися» клуб і магазин.

 

— Але через якийсь час знову виникла гостра потреба в дитсадку, — розповідає курозванівський сільський голова Іван Кравчук. — Бо в селі 78 дошкільнят. Тож із 2011 року почали відновлювати дошкільний заклад. Виготовили документацію на його реконструкцію, підвели електрику, воду. А згодом за справу взялися будівельники. До речі, на дитсадок держава виділила 3,8 мільйона гривень.

— Дитсадок практично завершений, мав відкритися 19 грудня 2013 року — на свято Миколая, — продовжує сільський голова. — Діти навіть віршики та пісні вивчили до новосілля. Але його переносили з дати на дату. І не тому, що заклад не був готовий, а тому, що казначейство загальмувало розрахунок із генпідрядником на суму 1,2 мільйона гривень. І саме через це він не здає об’єкт в експлуатацію.

Щоб зберегти реконструйований дитсадок, який назвали «Капітошка» (на знімку), місцеві мешканці взимку самі опалювали його, навіть привозили для цього свої дрова. Бо вони дуже зацікавлені, щоб дитсадок у їхньому селі якомога швидше відкрили, адже це суттєво полегшило б життя. Більшість курозванців працюють на землі, в господарствах, відтак за клопотами на виховання дітей часу не залишається. Дехто змушений навіть брати малюків із собою в поле, бо немає з ким їх залишити.

Будівельники з розумінням ставляться до бажання людей, однак хочуть мати гарантії, що з ними розрахуються. Обіцяють підписати папери про здачу об’єкта в експлуатацію одразу, як на їхньому рахунку з’явиться половина від суми боргу, щоб розрахуватися із субпідрядними організаціями, які виконували вентиляційні роботи та готували очисні споруди.

Тож курозванівська сільська громада звернулася по допомогу до голови Рівненської обласної ради Михайла Кириллова, який вивчав ситуацію на місці, в Курозванах.

— Реконструкцію цього садочка фінансували з державного бюджету, але сьогодні програма соціально-економічного розвитку не фінансується взагалі. Крім того, немає інформації, чи з’являться гроші в майбутньому. Готовність дитсадка — сто відсотків, тобто фізичних перешкод для того, щоб він запрацював, немає. Нині потрібно знайти можливість, щоб хоча б част-ково з обласного бюджету закрити борг. Його загальна сума становить 1,2 мільйона гривень. Але з підрядником вдалося домовитися. Відтак, якщо ми знайдемо і виділимо 500 тисяч гривень, діти підуть у дитсадок, — каже Михайло Кириллов.

Тим часом мешканці села Курозвани сподіваються, що гроші все-таки знайдуть і депутати Рівненської обласної ради приймуть позитивне рішення на найближчій вересневій сесії, а «Капітошку» відкриють уже наприкінці вересня.

Рівне.

Фото Ірини БОВСУНЮК.