— Афганці можуть взяти під контроль процеси, що відбуваються в країні, і відповідати за безпеку вже в 2014 році, — заявив президент Хамід Карзай на міжнародній конференції країн-донорів по Афганістану, що проходить у Кабулі.

Крім питань безпеки й поетапної передачі контролю владним структурам, однією з основних тем наради залишається боротьба з корупцією в Афганістані. У форумі беруть участь високопоставлені представники більш як 70 держав.

«Я залишаюся впевненим у тому, що афганські національні сили безпеки будуть здатні проводити будь-які операції — чи то військові, чи то із захисту законності — на території всієї країни вже в 2014 році», — сказав Карзай. За його словами, Афганістану вистачить іноземної фінансової допомоги ще на три роки.

Зі свого боку держсекретар США Хілларі Клінтон зазначила, що процес передачі всієї повноти відповідальності за безпеку в країні може розпочатися в 2011 році: «Процес із передачі повноважень — надзвичайно важливий і необхідний, але цей термін означає початок нової ери, а не кінець нашої участі в справах країни».

Незважаючи на те, що в Кабулі запроваджено безпрецедентні заходи безпеки, потужні вибухи в різних районах столиці супроводжували відкриття конференції. А через ракетний обстріл кабульського аеропорту літак із Генсеком ООН та іншими учасниками конференції на борту був змушений здійснити посадку на військовій базі.

За ствердженням багатьох  британськіх видань, західні держави бажали б якомога швидше вивести свої війська з Афганістану. Водночас афганський політолог Харуна Міра називає 2014 рік як дату передачі владі повного контролю над безпекою поступкою талібам, а виведення військ — катастрофою для Афганістану.