Таїланд

Уряд Таїланду заявив, що скасовує надзвичайний стан у трьох північних провінціях, повідомляє AFP. При цьому режим надзвичайного стану в Банкоку буде продовжено.
Надзвичайний стан буде скасовано в провінціях Лампанг, Ройєт і Саконнакхон. За словами представника уряду, на цих територіях немає політичних рухів, і місцева влада впевнена, що зможе втримати ситуацію під контролем.
Водночас уряд відмовив опозиції у проханні скасувати режим надзвичайного стану в Банкоку на час додаткових парламентських виборів, призначених на 25 липня. Очікується, що в них братиме участь лідер опозиційного Об’єднаного фронту захисту демократії від диктатури (UDD), затриманий за обвинуваченням у тероризмі.
У 16 провінціях залишиться чинним надзвичайний закон, що забороняє проведення публічних акцій із кількістю учасників більше п’яти осіб і надає органам безпеки право затримувати підозрюваних на термін 30 днів без пред’явлення обвинувачень. Причиною продовження дії закону стали сильні політичні заворушення в цих провінціях. Зокрема, антиурядові об’єднання на їхній території використовують місцеве радіо для провокації заворушень.