Аварія в Мексиканській затоці може стати «нафтовим Чорнобилем»
Через майже три місяці після аварії на буровій платформі в Мексиканській затоці ситуація лише погіршується. Після невдалих попередніх спроб зупинити витікання компанія «Брітіш Петролеум» тестує нову заглушку. Провівши випробування, фахівці компанії-винуватиці екологічної катастрофи розраховують розпочати відкачування нафти, що виливається в море з 20 квітня, коли вибухнула, а через два дні затонула нафтова платформа.
Тим часом президент США Барак Обама дедалі частіше відвідує постраждалі райони. Під час візиту до штату Луїзіана американський президент заявив: «Я думаю, що американці в цілому, і люди, які живуть біля затоки, зокрема, усвідомлюють, що ми маємо справу з масштабним і безпрецедентним лихом, згубним для навколишнього середовища. Дозвольте мені сказати прямо і зрозуміло: BP («Брітіш Петролеум». — Авт.) відповідальна за цей витік і ВР заплатить за рахунком». Однак чи можна співвіднести фінансові й екологічні втрати від катастрофи, яку уже зараз називають найбезпрецедентнішою за масштабами у США? В одному з інтерв’ю глава Білого дому заявив, що розлив нафти вплинув на моральний дух американців так само, як і теракти 11 вересня 2001 року, а представник міжнародної організації Грінпіс назвав його «нафтовим Чорнобилем».
Уже сьогодні нафтова пляма, що утворилася внаслідок катастрофи, досягла узбережжя Луїзіани і наближається до берегів Флориди та Алабами. У цих трьох штатах запроваджено режим надзвичайного стану. За даними, отриманими із супутників, з пошкоджених свердловин затонулої бурової щодоби витікає близько 25 тисяч барелей нафти, а не 5 тисяч, як колись вважалося, повідомляє «Євроньюз».
Тим часом потрапляння сирої нафти в гирла річок, зокрема — в багату на устриці затоку Апалачикола, призведе індустрію морепродуктів до катастрофи. Однак головна небезпека загрожує болотам, що знаходяться у Флориді, Еверглейдс; експерти побоюються: у разі подальшого виверження нафти з дна затоки болота перетворяться на «мертву зону». Існує ймовірність, що пляму підхопить і поширить уздовж східного узбережжя Гольфстрім, забруднивши береги та гирла річок, Чесапицьку затоку, а в остаточному підсумку — багату на рибу Велику Ньюфаундлендську банку. Що вже казати про птахів, риб і ссавців, які вмирають, потрапивши в нафтовий полон.
Загроза нависає й над містами, розташованими на материку на віддалі від моря. Невдовзі настане сезон ураганів, і будь-який дощовий шторм може підхопити розлиту по поверхні океану нафту, а відтак — забруднити нею прісноводні озера та річки.
З огляду на масштаби катастрофи, влада США запровадила повторний мораторій (мінімум до 30 листопада 2010 року) на глибоководне буріння в Мексиканській затоці, заявив міністр внутрішніх справ США Кен Салазар. Перший увели відразу після аварії, однак суд за позовом нафтових компаній скасував мораторій. Дивовижно, але більшість американців проти заборони. Відповідно до національного опитування, проведеного агентством Блумберг, 73 відсотки опитаних переконані, що немає потреби зупиняти буріння, і називають інцидент в Мексиканській затоці «безглуздим нещасним випадком».