Днями екс-прем’єр Болгарії, а нині народний депутат і лідер Болгарської соціалістичної партії (БСП) Сергій Станішев був викликаний до Національної слідчої служби. Тут йому було пред’явлене обвинувачення у втраті 11 секретних документів Ради міністрів.
Ще минулої осені нинішній прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов виявив нестачу кількох доповідей Державного агентства національної безпеки. Справу було передано в прокуратуру, яка і почала розслідування. Екс-прем’єр упевнений, що це — політичне замовлення Бойко Борисова, і зниклі доповіді не становлять державної таємниці.
Але експертиза підтвердила, що сім з них містили класифіковану інформацію. Решта хоча й були з грифом «секретно», але справді не містили особливих державних таємниць.
Але, на думку прокуратури, злочин не дотягує до тюремного ув’язнення колишнього прем’єра. Стаття Кримінального кодексу, за якою висунуто обвинувачення, передбачає штраф до 5 тисяч левів.
Штраф для одного з багатих громадян Болгарії — дрібниця. А от нерви йому попсують добряче. До того ж похитнеться й імідж Сергія Станішева як лідера БСП.