На Дніпропетровщині мало не щодня контролюючі органі розкривають факти незаконної діяльності держслужбовців у сфері земельних відносин.
Так, співробітниками Міндоходів області було викрито міжрегіональний конвертаційний центр, через який в обхід закону прокручувалися величезні суми. За попередніми оцінками, у тіньовий оборот було виведено майже п’ятдесят мільйонів гривень. Як повідомили «Голосу України» у відомстві, увагу податківців привернула робота двох держустанов, що діють у сфері земельних відносин на території Дніпропетровської і Запорізької областей. «Цікавими» здалися проведені операції обсягом понад десять мільйонів гривень.
— Бюджетні кошти від державних установ за проведення інвентаризації земель на території зазначених областей переказувалися підконтрольному транзитному підприємству в Дніпропетровську, — розкрили механізм протиправних дій співробітники Міндоходів. — Надалі ці кошти надходили на розрахункові рахунки фіктивних підприємств конвертаційного центру та переводилися в готівку.
Відкрито кримінальне провадження, проведено низку обшуків офісних і житлових приміщень. Слідство намагається встановити всі злочинні епізоди, задіяні схеми, а також осіб, причетних до такої діяльності.
Водночас співробітники облпрокуратури виявили правопорушення, скоєні посадовими особами державного підприємства «Дніпропетровський науково-дослідний і проектний інститут землеустрою».
— Встановлено, що посадові особи підприємства внесли недостовірні відомості в акти виконаних робіт з технічного завдання по землеустрою щодо проведення інвентаризації земель державної власності сільськогосподарського призначення, — повідомили в прокуратурі. — Цим вони завдали державі збитків на суму понад одного мільйона гривень.
Відносно чиновників також відкрито кримінальне провадження.