Уперше після «смоленської катастрофи» Ярослав Качинський, лідер опозиційної партії «Право і Справедливість» (ПіС), брат-близнюк загиблого президента Леха Качинського, згадує події 10 квітня 2010 року та публічно звинувачує діючий уряд.
В інтерв’ю виданню «Польська газета» Качинський розповів, що звістку про загибель брата отримав з вуст міністра закордонних справ Радослава Сікорського і відреагував гостро: «Це результат вашої злочинної політики — ви (уряд. — Авт.) не купили нових літаків». З наступного телефонного дзвінка від очільника МЗС (через 15 хвилин після першого) він довідався, що катастрофа сталася з вини пілота. Качинський пояснює таку швидку реакцію уряду «побоюванням Сікорського і Туска», що він «публічно повторить» звинувачення.
Качинський також розповів, чому не прийняв співчуття від прем’єр-міністра РФ Володимира Путіна: «Згідно з моєю оцінкою, обидва (Туск і Путін. — Авт.) не трактували візиту президента Качинського з належною повагою і старанністю». Качинський підтвердив, що «не хотів, щоб катастрофа у Смоленську була темою президентської кампанії», але нині зробить «все для виявлення її причин».
Нагадаємо, після оголошення результатів виборів Ярослав Качинський наголосив на необхідності «отримати правдиві відповіді (на питання про причини катастрофи. — Авт.) за всіма пунктами». В інтерв’ю лідер опозиції декларує, що «добиватиметься не лише правової», а й моральної та політичної відповідальності «всіх тих, хто міг бути причетним» до катастрофи. І, щоб зберегти інтригу, обіцяє розвинути тему: «Але про це треба сказати у відповідний момент. Так, щоб про це почула вся Польща і весь світ».
Натомість Радослав Сікорський в інтерв’ю «Радіо Зет» підкреслив, що останнім часом в Польщі «створюється дедалі більше міфів, пов’язаних зі смоленською катастрофою», та відкинув усі звинувачення.