Українські туристи, які «застряли» в Туреччині, повернуться на батьківщину до 22 липня
Гучна історія із клієнтами «Карія тур», визнаного банкрутом, підриває довіру українців до інших туроператорів. Люди дедалі частіше почали боятися, що їх обдурять.
За останніми даними, в Туреччині залишаються близько 700 наших співвітчизників. Учора в Україну вилетіла найбільша партія туристів, майже 400 осіб. Сьогодні на Батьківщину повернуть ще 77 людей. До 22 липня всіх евакуюють назад, запевнив днями аташе з питань культури та інформації Посольства Туреччини в Україні Берат Йілдіз. За його словами, всі туристи, незважаючи на проблеми «Карія тур», розміщені в готелях і продовжують свій відпочинок.
Крім громадян України, в такій само ситуації опинилися близько тисячі відпочивальників із Словаччини, Угорщини та Польщі, але галасу там взагалі не було, оскільки в цих країнах туристи застраховані від подібного форс-мажору.
— Там компанії призначили інших операторів, які доплатили за готелі, літаки, трансфери, і громадяни цих країн спокійно продовжили відпочинок, ніхто нікого не виселяв, — повідомив віце-президент Асоціації лідерів турбізнесу Йосип Андрік.
За його словами, якщо проблеми з виселенням українців з готелів і їх поверненням додому вдалося вирішити, то люди, котрі заздалегідь оплатили відпочинок у Туреччині, Єгипті, Тунісі та Хорватії, найпевніше, так і залишаться сидіти на валізах. Така ситуація зовсім не радує потенційних відпускників. Киянин Микола Осадчий уже відмовився від ідеї поніжитися під сонцем на турецькому пляжі.
— Не хочеться прилетіти в Туреччину й бомжувати там біля готелю, який оплатив із власної кишені, — каже він.
Туроператори в один голос заявляють: боятися поїздок у Туреччину не варто, і сподіваються, що подібні інциденти та заяви не призведуть до прямих збитків на найпопулярнішому серед українців напрямку.
Уже тепер, кажуть вони, спостерігається дефіцит путівок. До 20 липня полетіти в Туреччину практично неможливо — всі квитки розкуплені, а рейси заповнені.
— Наше першочергове завдання зараз зменшити негативний вплив цієї події на ринок і на попит у тому числі. Оскільки Туреччина була, є й буде найулюбленішим і найбільш масовим напрямком для подорожей серед громадян України, — зазначила президент Асоціації лідерів турбізнесу України Олена Шаповалова.
За її словами, навіть торік, незважаючи на світову кризу, Туреччина відзвітувалася про збільшення потоку туристів на 2,5%. Цього року приріст становить десь 18%: «А все чому? Тому що там прекрасний сервіс, система харчування «усе включено». Це оптимальне поєднання ціни і якості. І ми в жодному разі не боїмося спаду туристичного потоку».