До Дня взяття Бастилії у Франції традиційно вручають державні нагороди найгіднішим — не лише громадянам країни, а й іноземцям. Серед престижних відзнак — і визнання заслуг у галузі сільського господарства. 7 липня 1883 року аграрний міністр Франції Жюль Мелін заснував нагороду, що мала б відігравати роль і значення ордена Почесного легіону для діячів сільського господарства. Сьогодні вона має три ступеня: командор, офіцер і кавалер.
Одним із перших кавалером ордена Сільськогосподарських заслуг став геніальний французький вчений Луї Пастер. У світі загалом 23 000 кавалерів, 5 000 офіцерів і 400 командорів.
Два роки тому командором ордена став тодішній міністр аграрної політики України, член-кореспондент НААН України Ю. Мельник, а офіцером — академік НАН України та НААН України Д. Мельничук. Це й не дивно, адже Україна і Франція, які є одними із найбільших в Європі аграрними країнами, завжди творчо і плідно співпрацювали для потреб сільського господарства. Крім того, практично всі наші провідні вчені-аграрії, і тим більше освітяни, свою професійну майстерність відпрацьовували у провідних галузевих науково-освітніх центрах Франції.
Цього ж року до національного французького свята перелік кавалерів ордена Франції «За заслуги у сільському господарстві» поповнює ще одна група науковців, освітян і держслужбовців України. Серед них — член-кореспондент 
НААН України С. Д. Мельничук, професор М. З. Швиденко (Національний університет біоресурсів і природокористування України), к. с.-г. н. 
М. Б. Пісковий (Міністерство аграрної політики України), професор В. А. Вергунов (Державна наукова сільськогосподарська бібліотека НААН України), к. с.-г. н. В. А. Хаджиматов (Державна служба з охорони прав на сорти рослин).
Нагороди від імені уряду Французької Республіки на розширеному засіданні вченої ради Державної наукової сільськогосподарської бібліотеки НААН України вручив Надзвичайний і Повноважний Посол цієї країни Жак Фор.
Київ.