Генеральне консульство Польщі у Львові вимагає від української влади навести лад навколо територій дипломатичної установи. З відповідною нотою Генконсульство звернулося до представництва МЗС України у Львівській області.
Генеральне консульство закликає місцеву владу до рішучих кроків заради захисту інтересів і безпеки своїх громадян, які виступають прохачами віз, повідомляє «Німецька хвиля». Представники польської дипустанови вже неодноразово повідомляли правоохоронні органи й муніципальну владу про безлад на території навколо приміщень консульства, про шахрайства в чергах, а також створення штучних черг.
Представник МЗС України у Львівській області В’ячеслав Войнаровський повідомив, що Генконсульство видає візи в трьох приміщеннях і до території навколо одного з них — найбільше зауважень. Під’їзні шляхи заставлено вагончиками, де надаються різного роду супутні послуги, а також людьми, які змушені стояти на проїзній частині, що створює небезпеку для їхнього життя, зазначає Войнаровський.
Щодня під приміщеннями Генконсульства простоюють сотні людей. При цьому відсутні біотуалети й не дотримуються елементарні санітарно-гігієнічні норми, не кажучи вже про правопорядок на прилеглій території, додав Войнаровський.
Заступник голови Львівської облдержадміністрації Мирон Янків, чиновник з дипломатичним стажем, вважає, що форма ноти польського Генконсульства — останній дзвінок і може вплинути на функціонування консульств в інших містах.
«А ще важливіше — ми не можемо допустити перенесення візових відділень до Луцька або Вінниці, що може спровокувати негативну реакцію громадян або акції протесту», — зазначив заступник голови ОДА. Тому влада обіцяє активніше взятися за вирішення проблеми і виробити алгоритм роботи.
За повідомленням правоохоронців, за останні декілька місяців було затримано з десяток «умільців», які заробляють на тому, що продають місця в чергах. Але притягти їх до відповідальності неможливо, коментує юрист Дмитро Гудима, тому що, з погляду кримінально-правової кваліфікації, порушення немає: зазвичай продаж відбувається за згодою сторін і без якогось обману.