У зв`язку з виникненням ускладнень у діяльності туроператора «Карія Тур Україна» впродовж найближчих 12 діб потребуватимуть повернення в Україну з Туреччини ще 1650 туристів. Про це повідомила Асоціація лідерів турбізнесу України (АЛТУ).
Згідно з повідомленням, 10 липня АЛТУ створена оперативна група для забезпечення координації дій з питань врегулювання проблем з трансфером і розміщенням, котрі виникли в українських туристів, що перебувають на відпочинку в Туреччині. Оперативна група АЛТУ співпрацює з Почесним консульством України в Анталії та оперативним штабом у Туреччині, який очолює губернатор Анталії.
Як наголошується в повідомленні, за даними оперативного штабу, на момент виникнення згаданої ситуації загальна кількість осіб, які потребують врегулювання зазначених проблем впродовж двох найближчих тижнів, становить 3667, серед них 2654 — громадяни України, 1013 — громадяни інших країн, зокрема ЄС.
Як було повідомлено раніше, 8 липня в провінції Анталія українських туристів, які придбали путівки компанії «Карія-тур», почали виселяти з готелів у зв’язку з незабезпеченням туристичним оператором оплати за заброньовані для громадян номери. У свою чергу туроператор «Карія-тур Юкрейн» заявив про фінансові проблеми приймаючої сторони — турецької компанії «Санспот Сейхат Лтд Сти», яка не може виконати взяті на себе зобов’язання з прийому і розміщення туристів у Туреччині.
Як стало відомо, в четвер, 8 липня, туристичне агентство «Санспот» (партнер в Україні — «Карія-тур»), яке працює на туристичних ринках України, Словаччини, Польщі, Угорщини за основним напрямом Анталія (Туреччина), припинило свою діяльність.
У зв’язку із ситуацією, що склалася, Міністерство культури і туризму Туреччини, а також губернаторство Анталії у п’ятницю, 9 липня, провели екстрені збори, в яких взяли участь представники Федерації отельєрів Туреччини, Об’єднання отельєрів Середземномор’я, авіаліній «Скай», а також туроператори «Тез-тур», «Одеон», «Анекс», «Тур-тес», які спеціалізуються за цими ж напрямками. За підсумками зборів губернаторством Анталії був створений комітет для врегулювання даної ситуації.
Були вжиті всі необхідні заходи для того, щоб близько 4000 туристів, які приїхали в Анталію, не зазнавали труднощів під час відпочинку і проблем із поверненням у свої країни. Компанія «Тез-тур» мала забезпечити всі умови для повернення 1800 туристів. Для тих відпочиваючих, які залишилися, обіцяють скласти графік вильотів з урахуванням терміну їх перебування в Туреччині.