Такої посухи, як нинішня, в Росії не спостерігалось вже майже 40 років, повідомив РІА «Новости» радник президента РФ з питань клімату Олександр Бедрицький.
Аномальна спека на сьогодні охопила 14 регіонів, серед яких Татарстан, Башкортостан, Оренбурзька, Саратовська, Самарська області. Через посуху в центральних регіонах загинуло дев`ять мільйонів гектарів посівних площ із 48 млн. засіяних. Сільгоспвиробники заявляють, що через неврожай не матимуть чим розплатитися по кредитах.
«Посухи, яка має такий всеохопний характер, в країні не спостерігалося з 1972 року. Але некоректно казати про те, що посуха є наслідком глобальної зміни клімату. Річ у тім, що період вимірювань, за який встановлюється клімат, становить 30 років. А це означає, що ми поки що не можемо сказати, чи буде таке повторюватися, чи можлива посуха за рік, п’ять років або будь-який інший проміжок часу. Для розуміння ситуація потрібні ширші й триваліші кліматичні спостереження», — заявив Бедрицький.
1975 року також була сильна посуха, яка охопила основні зернові райони Росії. Тоді врожай зернових скоротився більш ніж на третину порівняно з попереднім роком.