Уже третій місяць поспіль у Польщі відзначили 10 число як день пам’яті жертв катастрофи президентського авіалайнера поблизу Смоленська 10 квітня 2010-го. Минулої суботи вранці о 8.41 (час падіння літака. — Авт.) група представників Права і справедливості (ПіС) на чолі з її лідером, братом-близнюком загиблого президента, Ярославом Качинським, поклала вінок та запалила лампадки під хрестом навпроти президентського палацу.

Після обіду представники «Руху 10 квітня» провели зустріч на центральній площі Варшави, на якій зібрали більше двох тисяч осіб. Окремі учасники прийшли з плакатами «10.04. Політичне вбивство. ПО трупах до влади» (ПО з великої букви не випадковість — це польська абревіатура правлячої партії Громадянська платформа. — Авт.). Зібрані скандували: «Вимагаємо правди!». Подібні заклики лунали майже одночасно в іншій частині Польщі — на Ясній Горі (місто Ченстохова, що є місцем паломництва католиків до Ченстоховської ікони Божої Матері. — Авт.), де проходила щорічна проща «Родини «Радіо Марія» (очолюване о. Тадеушем Ридзиком «Радіо Марія» відоме у Польщі пропагандою крайніх правих поглядів та симпатіями і підтримкою виборчих кампаній ПіС. — Авт.), в якій взяли участь представники «Товариства родин «Катинь 2010».

Крім того, напередодні члени фракції ПіС у нижній палаті парламенту створили «парламентську групу з питань вивчення смоленської катастрофи». За словами керівника групи Антоні Мацєрєвіча (депутат від ПіС, відомий, зокрема, як автор котроверсійного «списку Мацєрєвіча» (1992) — переліку урядовців незалежної Польщі, які «співпрацювали з комуністичними спецслужбами» та головний ідеолог «Рапорту про ліквідацію Військових інформаційних служб» (2007). — Авт.), група займатиметься «прагненням з’ясування катастрофи», збором документів, контактами з інституціями, що ведуть слідство та «публічним заслуховуванням осіб, що володіють інформацією на тему катастрофи». Як з’ясувалося, парламентська група, ядро якої становить «внутріпартійна група ПіС», планує мало не паралельне розслідування, за результатами якого обіцяє представити суспільству свій рапорт.

Учасники вищезгаданих утворень вважають, що попереднє урядове розслідування «ведеться недбало» і свідчить про «небажання ретельного з’ясування причин Катастрофи» та вимагають створення незалежної (не польсько-російської. — Авт.) міжнародної комісії з вивчення причин катастрофи, повернення Польщі решток літака (в т. ч. бортових самописців) та всіх особистих речей загиблих, виплати родинам загиблих відшкодування за принципами Монреальської Конвенції 1999 року.

На думку польських політологів, такі дії ПіС та її громадських організацій-сателітів засвідчують прагнення використати «смоленську катастрофу» у політичній боротьбі задля здобуття перемоги у цьогорічних місцевих виборах (до воєводських органів місцевого самоврядування — Сеймиків) та парламентських (до Сейму і Сенату), що мають відбутися в 2011 році. Такі твердження можуть виявитись небезпідставними. Аналізуючи цьогорічну президентську передвиборчу кампанію та її результати, один із спіч-мейкерів ПіС Яцек Курський, в інтерв’ю ТВН-24, прямо назвав однією із причин поразки свого лідера Качинського «відсутність можливості говорити про ставлення уряду (правлячої Громадянської платформи. — Авт.) до смоленської катастрофи». Нагадаємо, учасники президентських перегонів дотримувались негласної домовленості не використовувати це питання у ході передвиборчої кампанії.

Варшава.