На неформальну зустріч лідерів держав-членів СНД у Лівадійський палац прибули президенти п’яти країн СНД: Азербайджану — Ільхам Алієв, Вірменії — Серж Саргсян, Білорусі — Олександр Лукашенко, Казахстану — Нурсултан Назарбаєв, Росії — Дмитро Медведєв.

Віктор Янукович повідомив, що на форумі обговорюватимуть два основні питання: механізм активізації економічного співробітництва у рамках Співдружності та плани щодо реалізації спільних проектів розвитку транспортної і туристичної інфраструктур, зокрема Криму. «Сподіваюсь, що результатом нашої дискусії стане узгодження пріоритетів у сфері економічної взаємодії. Економічне співробітництво визначено державами-учасницями як базовий напрям діяльності Співдружності», — сказав Президент України. Потім він передав слово російському президентові, який від імені присутніх привітав його з 60-річним ювілеєм і побажав, щоб Україна під керівництвом Януковича розвивалась «як стабільна, процвітаюча, сильна держава». Після нетривалої бесіди президенти залишили Лівадійський палац.

За підсумками неформальної зустрічі в Ялті глави шести країн СНД прийняли спільну заяву. Про це повідомила прес-служба Президента України Віктора Януковича. Лідери держав заявили, що забезпечення зростання рівня життя і поліпшення добробуту громадян є найважливішими завданнями СНД у сучасних умовах, а також вважають активізацію економічної взаємодії пріоритетом у діяльності Співдружності. Відзначено, що особливу увагу було приділено питанню лібералізації торгівлі між країнами. При цьому досягнута домовленість продовжити активну роботу над новим Договором про зону вільної торгівлі, і пропонується розглянути цю тему на черговому засіданні Ради глав держав СНД. «З огляду на наявний позитивний досвід, з метою забезпечення стійкого розвитку всіх країн Співдружності, заявляємо про необхідність подальшого розвитку в рамках СНД програм соціально-економічного співробітництва на довгострокову перспективу», — йдеться в заяві.

У прес-службі відзначили, що глави держав підтвердили намір брати активну участь у реалізації важливих інфраструктурних проектів, у будівництві та модернізації стадіонів, спортивних споруд. У цьому контексті президенти вважають корисним конструктивний обмін думками про розвиток міжнародних транспортних коридорів.

«Відзначаємо доцільність спільної реалізації інвестиційних проектів розвитку, спрямованих на розширення мережі курортно-оздоровчих, лікувальних та інших об’єктів країн Співдружності», — сказано в заяві.

Крим.