Спалені, зруйновані й розграбовані будинки, магазини, офіси — загальна сума збитку, завданого Киргизії в результаті збройних заворушень в Ошській і Джалал-Абадській областях у червні становила майже 71 мільйон доларів. Заступник міністра МНС Киргизії Мукамбет Касималієв підбив підсумки, заявивши, що ці цифри не є остаточними, передає РІА «Новини». З 13 червня обсяг гуманітарної допомоги, що надійшла повітряним транспортом і була доставлена до місць призначення силами МНС, становить понад 2 тисячі тонн. Ще близько тисячі тонн доставлено наземним транспортом.
За фактами інцидентів порушено 1381 кримінальну справу, крім того, вже надійшла 91 заява про безвісти зниклих осіб. Міністерство охорони здоров’я повідомляє про 309 загиблих, водночас, за неофіційним даними, кількість жертв може сягати 2 тисяч осіб.
Нагадаємо, масові заворушення на півдні Киргизії почалися в місті Ош у ніч на 11 червня. Збройні сутички між киргизами й узбеками, що проживають в цій місцевості, супроводжувалися погромами, підпалами житлових будинків і мародерством. Наступного дня заворушення перекинулись на сусідню Джалал-Абадську область.
Італія вчора жила без новин
Засоби масової інформації Італії протестують проти законопроекту прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі про прослуховування розмов підозрюваних. Документ обмежує оприлюднення матеріалів ЗМІ про кримінальні розслідування з використанням спеціальних пристроїв для прослуховування, повідомляє агентство Bloomberg.
Працівники друкованих ЗМІ не вийшли вчора на роботу.
9 липня газети в продажу не з’явилися. Агентства новин, телебачення, радіо й працівники електронних ЗМІ провели «день тиші», повідомив представник профспілки журналістів FNSІ.
Відповідно до законопроекту, відтепер за оприлюднення матеріалів, отриманих за допомогою «жучків», каратимуть винних у витоку інформації слідчих, журналістів й видавців, що публікують такі матеріали. Для видавців, наприклад, передбачено штраф до 300 тисяч євро.
Документ уже назвали «законом-кляпом».
Терорист-смертник підірвав себе біля кордону Пакистану з Афганістаном
У містечку Якка-Ганд на кордоні Пакистану з Афганістаном терорист-смертник підірвав себе біля будівлі місцевої адміністрації. Потужним вибухом було зруйновано будинки прилеглих магазинів та міської в’язниці. За даними ІТАР-ТАРС, загинули не менше 47 осіб, близько 100 зазнали поранень.
Варто відзначити, що пройшов лише тиждень із часу попереднього теракту, коли в результаті серії вибухів в одній з мусульманських святинь загинули близько 20 осіб, ще 45 зазнали поранень.