До Верховного Суду Польщі надійшли 83 позовні заяви із скаргами учасників передвиборного процесу. Хоча звертатися до суду з оскарженням результатів виборів можна було лише до 8 липня, їх кількість може зрости. Річ у тім, що враховуються також письмові скарги з відповідним (за термінами. — Авт.) штемпелем дати поштового відправлення.
Серед найбільших порушень, зареєстрованих під час цьогорічного голосування та підрахунку голосів, — 98 «зайвих» виборчих бюлетенів на виборчій дільниці у Брюсселі, 163 підроблені на одній із дільниць у Гданську та «перестановка результатів» (435 голосів) на користь Ярослава Качинського у протоколі голосування на одній з виборчих дільниць у Варшаві.
За даними прес-служби Верховного Суду, позови надійшли з різних регіонів країни і стосуються головним чином «незаконного використання державного герба у виборчих матеріалах Броніслава Коморовського», «агітації людей костелу на користь Ярослава Качинського», організованої у день голосування 4 липня Фондом «Великий оркестр святкової допомоги» доброчинної акції збирання коштів для потерпілих від паводка.
Цікаво, що рекордними у плані оскарження були виборчі перегони 1995 року, коли до Верховного Суду надійшло майже 600 тисяч позовів, які стосувалися неправильних даних щодо освіти переможця виборів Александра Кваснєвського. Але тоді це не вплинуло на результат голосування. Та й цього разу, стверджують юристи, шансів на визнання недійсними президентських перегонів-2010 немає.
Варшава.