Президент України Віктор Янукович нагородив Нурсултана Назарбаєва орденом Свободи. Про це повідомляє сайт Президента. Нагороду вручено «за видатний особистий внесок у розвиток українсько-казахстанського співробітництва» до ювілею — вчора Нурсултан Назарбаєв у компанії своїх колег з України, РФ, Таджикистану, Вірменії й Туреччини відсвяткував своє 70-річчя й День столиці Казахстану.
Всі високі гості, що прибули до Астани, взяли участь у відкритті найбільшого торгово-розважального центру «Хан Шатир», де для них співав відомий світовий тенор Андреа Бочеллі. Крім цього, Нурсултанові Назарбаєву, Вікторові Януковичу, Дмитрові Медведєву, Емомалі Рахмонову, Сержу Саргсяну й Абдулі Гюлю продемонстрували грандіозну театральну виставу «Кочовище».
Далі театралізоване шоу продовжилося не менш барвистим виступом — хореографічною композицією «Люди сонця» за участю артистів балету й танцювальних колективів національних культурних центрів. Завершилося все грандіозним феєрверком і лазерною виставою, що освітила нічне небо столиці.
«Хан Шатир» став черговим значним символом Астани. Він вважається найбільшим міжнародним проектом і однією з найвищих споруд шатрової форми у світі! Гігантський намет, підвішений у повітрі на висоті 150 метрів, замикає головну вісь нового центру міста Астана, що починається із президентського палацу.
Спроектував центр всесвітньо відомий британський архітектор Норманн Фостер. І над його реалізацією протягом п’яти років працювали компанії з Казахстану, Росії, Туреччини, Великої Британії й Німеччини.
На відкритті Нурсултан Назарбаєв відзначив, що будівництво нової столиці — Астани — стало за ці роки найграндіознішим інноваційним мегапроектом на всьому пострадянському просторі. Президент привітав усіх казахстанців зі святом, побажав їм миру й благоденства.
Фостерівський «Хан Шатир» — своєрідний подарунок самому Нурсултанові Назарбаєву, щоправда, сам Назарбаєв в інтерв’ю журналістам терпляче повторював, що всі заходи присвячені дню міста, а не його 70-річчю...
Що ж стосується ювіляра, то, як відомо, Нурсултан Назарбаєв стоїть на чолі Казахстану вже 20 років. У квітні 1990 року його обрали президентом республіки на сесії Верховної ради Казахської РСР. У грудні 1991 року, січні 1999 року й грудні 2005 року Назарбаєв перемагав на всенародних виборах президента Казахстану. У травні 2007 року парламент країни затвердив за Назарбаєвим право залишатися президентом довічно.
Назарбаєв зробив ставку на без’ядерну зовнішню політику Казахстану, закривши ядерний полігон у Семипалатинську й знищивши всі ядерні боєзаряди, що залишилися в республіці з радянських часів. Протягом 1996—2005 років Казахстан повністю завершив делімітацію кордонів із сусідніми державами, включаючи Росію, з якою у Казахстана найдовший сухопутний кордон у світі — близько 7500 кілометрів.