Представники Міжнародного валютного фонду (МВФ) досягли домовленостей про виділення Україні кредиту в 14,9 млрд. доларів. Про це йдеться в прес-релізі МВФ.

 

«Місія фонду й українська влада домовилися про економічну програму підтримки на загальну суму... 14,9 млрд. доларів, розраховану на 2,5 року», — цитується в повідомленні глава місії Танос Арванітіс. Програма передбачає обмеження дефіциту бюджету України в 5,5 відсотка ВВП в 2010 році й 3,5 відсотка в 2011 році.

Віце-прем’єр з питань економіки Сергій Тігіпко прогнозує виділення Міжнародним валютним фондом Україні до кінця нинішнього року 1,5—2 млрд. доларів на покриття дефіциту державного бюджету. Про це Тігіпко повідомив в інтерв’ю виданню «Контракти».

Кошти можуть надійти до країни вже в серпні. Віце-прем’єр підкреслив, що з урахуванням ситуації на міжнародних ринках МВФ надалі надаватиме дедалі менше коштів на покриття дефіциту держбюджету, при цьому основна частина ресурсів виділятиметься на поповнення резервів НБУ.

Серед основних вимог, висунутих МВФ для надання коштів, Тігіпко назвав скорочення дефіциту держбюджету, зменшення субсидування Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» за рахунок бюджетних коштів і виведення компанії на беззбиткову діяльність в 2011 році, а також підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Тим часом екс-прем’єр України Юлія Тимошенко попередила, що опозиційний уряд ухвалить текст звернення до Міжнародного валютного фонду із закликом відмовитися від кредитування української влади.

«Ми ухвалюватимемо відкрите звернення до Міжнародного валютного фонду не надавати Януковичу ці гроші тому, що вони прагнуть використовувати ці кошти на повернення 5,4 млрд. доларів компанії «Росукренерго» і, по суті, задіяти їх у потужній корупції», — сказала Юлія Тимошенко в ефірі телеканалу ТВі напередодні засідання, запланованого на понеділок. За її словами, відповідне звернення буде спрямовано всім лідерам держав, які є засновниками Міжнародного валютного фонду.

Юлія Тимошенко ще раз підкреслила, що виконання рішення Стокгольмського арбітражу з повернення природного газу компанії «Росукренерго» вплине на виплату пенсій і заробітних плат, позначиться на стабільності національної валюти, на стані золотовалютного резерву України.