Німецькі бізнесмени з Тюрінгії встановили, що одне з родовищ калійних солей у Стебнику (Львівська область) ще можна експлуатувати. Тюрінгці готові реалізувати проект із розробки цього родовища, підключивши Національний університет «Львівська політехніка».
Інвестори можуть приступити до ґрунтовного наукового вивчення Стебника наприкінці липня. Якщо дослідження почнуться за планом, то вже в серпні буде готова вся технічна документація і офіційна пропозиція інвесторів щодо реалізації проекту використання Стебника, а заразом і вирішення проблем провалів ґрунту, які спостерігаються у цьому районі. «Провести всі ці роботи можна буде за рахунок загальноєвропейських та Тюрінгійських грантів, в отриманні яких не виникне проблем у разі чіткої та послідовної позиції місцевої влади та керівництва Стебницького державного гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал», — стверджує представник Львівської області в Тюрінгії (ФРН) Ліліана Грицишин.
Щодо дослідження територій, які страждають від провалів грунту, німецькі вчені готові запропонувати перевірені часом технології — радароінтерферометрію, а також лазерне зчитування. Їхнє використання дозволить визначити потенційно небезпечні місця, у яких провали грунту є високоймовірними. Ці технології вже пройшли випробування у німецькому регіоні, який має такі самі проблеми. Більше того, представники компанії-інвестора висловили готовність до співпраці й у питаннях підготовки кадрів. Зокрема, німецька сторона готова забезпечити стажування у Німеччині технічних спеціалістів, які після навчання повернуться вирішувати проблеми Стебника. Всі витрати на підготовку спеціалістів готові покрити тюрінгійські фонди.