Завтра в Польщі відбудеться другий тур президентських виборів, який визначить кому з двох претендентів — Броніславу Коморовському чи Ярославу Качинському — належатиме крісло глави держави. У ході передвиборної кампанії Броніслав Коморовський тричі перемагав свого суперника: один раз у суді (з приводу неправдивих звинувачень на свою адресу з боку опонента) та двічі у ході двох телевізійних дебатів. Але чи вдасться йому виграти вибори, поки що невідомо.
Сьогодні в Польщі «виборча тиша» — заборонена будь-яка агітація на користь кандидатів. Польські виборці мають останні години, щоб остаточно визначитись. Адже вибиратимуть вони не просто між двома добре відомими політиками, а, що найважливіше, між двома концепціями розвитку країни та двома ідеологічними платформами. Саме такий підхід був покладений в основу передвиборної кампанії обох кандидатів напередодні другого туру виборів. В її ході Броніслав Коморовський та Ярослав Качинський чітко позиціонували себе передусім як представники своїх політичних сил — Громадянської платформи (ГП) та «Права і справедливості» (ПіС). Тому на шальці виборчих терезів за великим рахунком стоять не Я. Качинський та Б. Коморовський, а досягнення урядів репрезентованих ними партій: ПіС (у 2005-2007 рр.) та діючого (з 2007 року) уряду ГП. Від оцінки їх дій значною мірою залежатиме результат завтрашнього голосування. Хоча, звичайно, велике значення для частини електорату матимуть також і численні обіцянки, на які були щедрими обидва претенденти в останні дні кампанії.
Що ж стосується соціологів, то якщо перед першим туром вони активно поширювали свої прогнози, то напередодні другого — взяли паузу. Це пояснюється великою різницею між даними Державної виборчої комісії та соціологічними прогнозами під час попередніх виборів.
Станом на 2 липня прогноз результатів ІІ туру запропонувала фірма «GfK Polonіa» (опитування проводилось на замовлення газети «Жечпосполіта», яка відома своїми симпатіями до ПіС). Він виявився досить несподіваним. Уперше за всю передвиборну кампанію лідером виборчих симпатій названо Ярослава Качинського (49%). Його опонента готові підтримати 47% респондентів. Варто зауважити, що ще кілька днів тому ця сама соціологічна фірма прогнозувала розрив у 11% на користь Броніслава Коморовського. «Газета Виборча», яку відносять до прихильників ГП, опублікувала результати опитувань, здійснених компанією «PBS DGA»: 51% — на користь Броніслава Коморовського, 48% — Качинського. Яким буде реальний результат? Інтрига зберігатиметься до понеділка.
Варшава.