21—25 червня цього року в Страсбурзі відбулася третя частина сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи. Участь у ній узяли народні депутати України: керівник постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Іван Попеску, його заступник Ольга Герасим’юк, а також Оксана Білозір, Олена Бондаренко, Сергій Головатий, Євген Мармазов, Володимир Пилипенко, Валерій Писаренко, Олексій Плотніков та Сергій Соболєв.
За словами Івана Попеску, порядок денний сесії передбачав розгляд низки важливих питань. Зокрема, щодо стану демократії в Європі, прогресу моніторингової процедури асамблеї, порушення прав людини на Північному Кавказі, ситуації в Косово та з ромами. А також щодо повернення нелегальних мігрантів, функціонування демократичних інституцій в Азербайджані, потреби в більшій транспарентності стосовно подолання пандемії грипу А/H1N1 тощо. Крім того, на засіданні Бюро асамблеї, в якому брав участь Іван Попеску, порушувалося питання щодо розгляду доповіді Моніторингового комітету «Функціонування демократичних інститутів в Україні». Окрім того, керівник української делегації провів зустрічі з президентом ПАРЄ М. Чавушоглу, доповідачкою Моніторингового комітету М. Репс, постійним представником України при Раді Європи М. Точицьким.
Іван Попеску повідомив також, що його, Ольгу Герасим’юк та Сергія Головатого затверджено членами Спеціального комітету Бюро асамблеї для участі у Форумі за демократію, який відбудеться 19—20 жовтня поточного року у Вірменії.
У свою чергу народний депутат Сергій Соболєв зазначив, що Парламентська Асамблея Ради Європи наполягає на ухваленні Верховною Радою Виборчого кодексу.
«В Україні вже стало практикою за 3—4 місяці до виборів змінювати правила гри. Саме тому ПАРЄ наполягає на тому, щоб був ухвалений Виборчий кодекс, який раз і назавжди встановив би ключові правила і вимоги до виборчого законодавства на всіх рівнях — від місцевих до президентських перегонів», — наголосив парламентарій.
Народний обранець повідомив, що під час третьої частини сесії ПАРЄ у Страсбурзі співдоповідачі Моніторингового комітету зазначили у своїх висновках, що питання судової реформи повинно погоджуватися безпосередньо з Венеціанською комісією. Оскільки її висновки є обов’язковими під час розгляду цих законопроектів у другому читанні.