Як, а головне, в який час, завдяки чому й до якої події виникають шпигунські скандали в міждержавних відносинах, пояснити неможливо. Адже шпигують завжди, за всіх пір року й доби. Але в США визначилися. Вашингтон обурений. Росія — шпигує, вивідує, краде секрети!

Американська контррозвідка — ФБР заарештувала 11 осіб, громадян РФ, які проживають на її території. Спецслужба переконана, що всі вони — офіцери російської Служби зовнішньої розвідки. Й хоча і Кремль, і Білий дім не зацікавлені в голосному скандалі, американський відомчий гонор бере гору.

В оточенні президента Барака Обами незадоволені тим, що арешт шпигунів відбувся за два дні після завершення робочого візиту президента Дмитра Медведєва до США. ФБР, схоже, навпаки, усе зробила, щоб додати події всесвітнього масштабу. Їхня логіка очевидна. Політики нехай кажуть, а ми робимо свою справу — заарештовуємо шпигунів.

До речі, лише один з одинадцяти шпигунів має слов’янське прізвище, всі інші — всесвітній інтернаціонал. Саме тому в документах, переданих до суду, імена російських шпигунів узято в лапки, бо, на думку ФБР, «вони використовували фальшиві паспорти», намагаючись «за завданням Служби зовнішньої розвідки легалізуватися в США».

Відповідно до документів ФБР, переданих до суду, спецслужби стежили за підозрюваними з 2000 року. Всі обвинувачувані одержали завдання «гранично американізуватися» для того, щоб одержати доступ до документів адміністрації США, а також «встановити контакти з центрами планування та прийняття політичних рішень».

Усе, що треба далі, як у поганому детективному фільмі про Джеймса Бонда. «Вас було направлено до США у тривале службове відрядження», — йдеться у зашифрованому повідомленні, що цитують американські газети. І далі: «Ваша освіта, банківські рахунки, машина, будинок, — усе це існує для однієї мети: виконання головного завдання. Знайти і встановити зв’язки у політичних колах і сповіщати про це в Центр — вимагає Москва від своїх шпигунів».

З огляду на те, що де-юре американська сторона не зафіксувала власне завдання збитків безпеці США, Москва кинулася не просто виправдовуватися, а обвинуватила Вашингтон у злому намірі. «Нам не пояснили, про що йдеться, Сподіваюся, що пояснять. Єдине, що можу сказати, момент, коли це було зроблено, вибрано з особливою витонченістю», — заявив журналістам міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

Настільки стримана реакція свідчить про те, що Москва хотіла б зам’яти скандал. У всякому разі, багато офіційних осіб у російській столиці в адміністрації президента, у Державній Думі відмовилися від будь-яких коментарів з приводу скандалу з російськими шпигунами в США.

Москва.