У Греції вчора пройшов черговий 24-годинний загальний страйк проти реформи пенсійної системи і трудового законодавства. Припинила роботу залізниця, відмінили близько сотні місцевих авіарейсів.

Крім того, «перерву» взяли державні установи, банки та деякі навчальні заклади. Кожен вид міського транспорту в Афінах працював за власним, значно скороченим у порівнянні зі звичним, розкладом. За традицією, страйкували і засоби масової інформації — вчора у ефірі не було новин, а сьогодні не вийдуть газети. Цікаво, що державне телебачення протестувало і в понеділок: матчі чемпіонату світу з футболу транслювалися без коментарів, передає АР.

Причина масових виступів — дебати з питання запровадження заходів жорсткої фінансової політики в умовах кризи, які вчора розпочалися у грецькому парламенті. Як вже писав «Голос України», «закручування гайок» у пенсійній і трудовій галузі були основними умовами отримання першого траншу 110-мільярдного кредиту від ЄС та МВФ. Уряд запевняє: реформи давно назріли. Стаж, необхідний для отримання повної пенсії, підвищать з 35 до 40 років, а жінки йтимуть на пенсію у 65 років, нарівні з чоловіками. Відмінять і чимало пільг. Приміром, дочки покійних держслужбовців, що не змогли влаштувати сімейне життя, не зможуть отримувати довічну пенсію батьків.

З початку року профспілки провели вже три загальних страйки. Останній, що пройшов 5 травня, закінчився зіткненнями з поліцією та загибеллю трьох людей у будівлі банку, підпаленій невідомими.