У Криму підбили підсумки дитячих конкурсів на тему «Людина і ліс»
Ліс і людина. Кожна дитина бачить цей зв’язок по-різному. Проблеми й загрози зеленим насадженням, хай то буде пожежа, що спалахнула, або покинуте на галявині сміття, зламана гілка або спиляне дерево, не залишають наших дітей байдужими. Вони розуміють: більшість лих лісу приносить людина. Але вони знають і про те, що є люди, котрі захищають ліс, допомагають йому вижити в урбанізоване й науково-технічне століття.
Викласти своє бачення взаємин між людиною і лісом запропонували школярам працівники лісового господарства Криму. У рамках всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», проведеної на території півострова республіканським комітетом автономії з лісового й мисливського господарства разом із кримською організацією товариства лісівників України, учні шкіл із усіх регіонів Криму взяли участь у конкурсі дитячого малюнка та написанні твору.
Протягом місяця діти старанно пробували себе в прозі й образотворчому мистецтві на задану тему. Потім державні лісові господарства разом з міськими й районними відділами освіти визначили кращі конкурсні роботи та передали їх до Республіканського комітету АРК з лісового й мисливського господарства.
Церемонія нагородження переможців республіканського етапу обох конкурсів відбулася на початку червня. Вибрати й визначити кращих авторів виявилося непросто, зізналися організатори. На конкурси було надіслано кілька десятків робіт. Довелося їх відбирати відповідно до умов проведення конкурсів, наприклад, малюнки, виконані фломастерами, не потрапляли під формат, зараховувалися лише намальовані фарбами та олівцями. Червоною ниткою в обох конкурсах проходили сюжети про обережне поводження з вогнем у лісі, тема палаючих багать, залишених безтурботними відпочивальниками, та заклики берегти і примножувати зелену скарбницю Криму.
Одне слово, організаторам довелося попрацювати, щоб нікого не скривдити й оцінити досягнення школярів гідно. За словами голови Рескомлісу АРК Ігоря Кацая, важливо те, що компетентне журі визначало переможців чесно. За підсумками конкурсу на кращий дитячий твір перемогу здобула Ганна Малярова, учениця 7-Р класу Земляничненської школи Білогірського району за твір «Ліс — наше багатство!».
«По тому, як ми ставимося до насаджень, можна судити про наш культурний рівень. А чи знаєте ви правила поведінки в лісі? Скільки лісу згорає щорік від неправильного поводження в ньому?! Адже справедлива відома приказка: «З одного дерева можна зробити мільйон сірників, а одним сірником можна спалити мільйон дерев» — написала Аня.
Почесне друге місце посіла Тетяна Сударикова, котра вчиться в 7-Б класі Джанкойської ЗШ №1, за роботу «Життя дерева». Її творчий задум зводиться до дружби і зрадництва між маленькою дівчинкою та гарним деревцем, що росте в лісі. За сюжетом дівчинка часто приходила й спілкувалася зі своїм другом, вони ділилися одне з одним найпотаємнішим. Але одного разу вона прийшла й обламала найкрасивіші гілки, щоб порадувати маму. Дереву стало неймовірно боляче і смутно. Зрадництво й біль минули з часом, тоді, коли в дерева з’явилася нова подружка, яка на відміну від попередниці ніколи його не кривдила.
Третє призове місце присудили Русланові Архітку, учневі 8-го класу освітньої школи Джанкойського району за твір «Не губи природу, людино!». Цей хлопчик, котрий живе в посушливому степовому регіоні Криму, часто бував у ялтинському лісі й, надихнувшись південнобережною природою, склав гарні вірші.
Ось уривок з вірша Руслана.
В сквере гроздья калины горят,
Уже пошел десятый месяц году.
Вы слышали, как ели говорят
В осеннюю и тихую погоду?
А если не слыхали, — 
Вас приглашаю в лес.
Тропинкой узкой — она не будет против.
Там вытянулись ели до небес,
Вы их язык без словаря поймете.
Не менш цікавими виявилися дитячі малюнки. Пальму першості завоювала Анастасія Копилова, учениця 2-го класу Батальненської ЗШ Ленінського району. Друге місце журі присудило Ірині Жидковій, учениці 2-Б класу Старокримської школи-гімназії № 1. Марія Нестерова, учениця 2-Б класу Судацької загальноосвітньої школи №2 також була визнана переможцем, їй присвоїли 3-тє місце.
Усі діти отримали призи і подарунки від організаторів, а як культурно-дозвільну програму для школярів організували пізнавальні екскурсії по ботанічному саду Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського і столичному зоопарку. Кращі роботи відправлять у Державний комітет лісового господарства України, де вони братимуть участь у заключному етапі конкурсів на загальнонаціональному рівні.
Георгій ВЕРВЕС, Максим ГОЛОВАНЬ.
На знімках: робота Ірини Жидкової; малюнок Анастасії Копилової «На лісовій галявині»; малюнок Марії Нестеренко.
Фото Максима ГОЛОВАНЯ.