Учора у Страсбурзі завершилася літня сесія Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Одним із найрезонансніших рішень стала резолюція з пандемії грипу А/H1N1.

На думку асамблеї, відношення до пандемії Всесвітньої організації охорони здоров’я, ЄС, установ охорони здоров’я та урядів країн призвело до розтрати великих сум держкоштів, а також невиправданих страхів і побоювань серед населення Європи із приводу ризиків для здоров’я. У документі, ухваленому 24 червня Асамблеєю, йдеться про наявність незаперечних доказів того, що ВООЗ значно переоцінила серйозність пандемії, і в результаті були перекручені пріоритети громадської охорони здоров’я. Асамблея виробила низку невідкладних рекомендацій для підвищення прозорості та поліпшення управління громадською охороною здоров’я й захисту від так званого «надмірного впливу з боку зацікавлених кіл». Вона закликала створити громадських фонд для підтримки незалежних досліджень, тестів і вироблення експертних рекомендації, який міг би фінансуватися за рахунок обов’язкових внесків фармацевтичної промисловості. ПАСЄ також закликала ЗМІ уникати сенсаційності та панікерства під час висвітлення питань здоров’я людей, повідомляє прес-служба Ради Європи.

Отже, фармкомпанії все-таки вплинули на Всесвітню організацію охорони здоров’я, і та перебільшила небезпеку «свинячого грипу». Результат — уряди багатих європейських країн витратили мільярди євро на купівлю вакцин, які їм так і не знадобилися.