Білорусь має намір підняти ставку на транзит російського газу в Європу, але не виконує прописані у контракті «Газпрому» і «Белтрансгазу» умови її підвищення. Так офіційний представник російського концерну Сергій Купріянов пояснив суть транзитної суперечки з Мінськом.

За його словами, у контракті з «Белтрансгазом» передбачено базову ставку за транзит у розмірі 1,45 долара за прокачування тисячі кубометрів газу на 100 кілометрів білоруськими трубами. Під час створення спільного російсько-білоруського підприємства на базі «Белтрансгазу» у 2007 році було передбачено можливість збільшення розміру ставки до 1,74 долара в 2009-му й 1,88 долара у 2010 році.

Підвищення ставки у контракті було ув’язано зі збільшенням оптової надбавки на газ, що його реалізує «Белтрансгаз» на місцевому ринку (10,47 доларів на тисячу кубометрів в 2009-му й 11,0 доларів у 2010 році), однак надбавку не було введено. Це не дає змоги «Газпрому» збільшити прибуток, який одержує «Белтрансгаз» від продажу палива на внутрішньому ринку. «Газпрому», нагадаємо, належить половина «Белтрансгазу».

«Зважаючи на те, що ці питання пов’язані, «Газпром» був готовий заплатити за старою ставкою, та білоруські колеги відмовлялися приймати цей платіж», — сказав Купріянов.

Напередодні стало відомо, що «Газпром» заплатив «Белтрансгазу» за транзит у листопаді-грудні й за перші місяці 2010 року 228 мільйонів доларів за базовою ставкою в 1,45 долара. При цьому Мінськ вимагав, щоб «Газпром» перерахував 260 мільйонів доларів, виходячи зі ставки на транзит в 1,88 долара за тисячу кубометрів, повідомляє «Lenta.ru».