Польща є однією із країн Європейського Союзу, яка може стати заручником російсько-білоруського газового конфлікту.

Проте уряд країни, АТ «Польське нафто- та газовидобування» та оператор газопроводів «Газ систем» запевняють, що, навіть у разі припинення Білоруссю транзиту російського газу, державі газу вистачить. З одного боку, польські газосховища, де накопичується резервний газ на зимовий період, заповнені на 60 відсотків, а з другого — у літній період споживання газу є значно меншим. Більше того, можливість отримання газу з України та Німеччини є додатковою гарантією енергетичної безпеки Польщі і виключає ризик будь-яких затримок із доставкою газу, заявив віце-прем’єр з питань економіки Вальдемар Павляк.

Однак чергова надзвичайна ситуація у відносинах «Газпрому» з одним із транзитерів російського газу, ГТС якого транспортує 60 відсотків законтрактованого Польщею газу (українською ГТС до Польщі постачається 40 відсотків російського блакитного палива), змушує польське керівництво вкотре задуматися над диверсифікацією поставок енергоносіїв. Її базою має стати розробка власних родовищ сланцевого газу. І це не лише декларації.

Російсько-білоруська газова війна майже збіглася в часі із початком бурових робіт в районі населеного пункту Лебєнь (Поморське воєводство), які за 6—8 тижнів мають підтвердити наявність тут покладів сланцевого газу. За прогнозами геологорозвідників, потенційно три четверті території Поморського воєводства може бути розташовано на покладах такого газу.

Проте підтвердження наявності покладів сланцевого газу, який в окремих місцях може залягати поряд із природним, усе-таки буде лише частиною справи. Залишатиметься більш коштовна і складна з технологічної точки зору проблема його видобутку. Однак спеціалісти переконують, що це не означає його нерентабельності, підтвердженням чого є приклад США, де сланцевий газ успішно видобувають уже впродовж багатьох років. Оптимізму полякам додало відкриття нещодавно нових покладів сланцевого газу на території Люблінського воєводства, що прилегла до України. Тут остаточні результати геологорозвідувальних робіт очікуються у жовтні, а пробні буріння — наступного року. За прогнозами деяких експертів, у Польщі може бути від 1,4 до 3 більйонів кубічних метрів сланцевого газу, що при запуску процесу його видобування може гарантувати полякам від 100 до 200 років «газового ельдорадо».

 

Варшава.