Державна виборча комісія Польщі підбила остаточні підсумки першого туру президентських виборів: цифри змінилися лише на соті відсотка. 41,54 відсотка голосів отримав Броніслав Коморовський, 36,46 — Ярослав Качинський, 13,68 відсотка — Гжегож Напєральський. Почалася передвиборна кампанія перед другим туром.
Важливу роль у ній відіграватиме лідер Союзу демократичних лівих сил Гжегож Напєральський, адже доля учасників другого туру залежатиме не в останню чергу від того, яку позицію займе СДЛС та його електорат. Позиція Г. Напєральського на переговорах з Качинським і Коморовським однозначна — предметом будуть не посади, а засади. Зокрема, легалізація ін-вітро, виведення польських військ з Афганістану, підвищення мінімальної зарплати і повна адаптація Хартії фундаментальних прав ЄС. Нагадаємо, що Хартію Польща (у період прем’єрства Ярослава Качинського) прийняла із застереженнями, що її положення застосовуються до Польщі настільки, наскільки вони «визнаються польським законодавством або практикою», тому це питання може стати каменем спотикання в ході переговорів з Ярославом Качинським. Остаточне рішення Гжегож Напєральський обіцяє прийняти на початку наступного тижня, але застерігає, що вибір його електорату залежатиме від них самих.
У Громадянській платформі (ГП) думки розділилися. Частина партії схиляється до переговорів з лівими, аби, за словами віце-маршала Сейму Стефана Нєсьоловського «вберегти Польщу від рецидиву Права і Справедливості». Інша ж частина, яку представляє керівник фракції ГП у Сеймі Ґжеґож Схетина, не вірить, що СДЛС підтримає Коморовського. Тому перед другим туром партія має зосередитися на безпосередній роботі з «лівим» електоратом.
Водночас Ярослав Качинський не зволікає і вже демонструє спроби нормалізації відносин не лише з СДЛС, а й з прихильниками лівих ідей. Так, на зустрічі у Щецині лідер ПіС заявив, що «є трохи лівим» і що відтепер не називатиме їх «посткомуністами». Більше того, мабуть, маючи на меті здобуття прихильності людей старшого покоління, Ярослав Качинський наголосив, що «у соціалізмі погане було не те, що будувалося», а те, що він був неефективний і «будувався для тих там на Сході...».
За останніми соціологічними опитуваннями, 67 відсотків тих, хто у першому турі голосував за Гжегожа Напєральського, декларують готовність проголосувати у другому турі за Б. Коморовського і 30 — за Ярослава Качинського. Але попереду ще майже два тижні передвиборної кампанії.
Її елементом стане також судовий процес між двома кандидатами з приводу звинувачення Ярослава Качинського на адресу Броніслава Коморовського стосовно бажання останнього «приватизувати лікарні». Судова зала фактично стане місцем проведення «тематичних дебатів» на «болючу» для польського суспільства тему реформи системи охорони здоров’я.
Варшава.